DE VROUWEN VAN JUTTU

8 maart is Internationale Vrouwendag. Op die dag vieren we de vrouw. Want vrouwen zijn straf. En ondernemend, creatief én idealistisch. Vooral die van Juttu. Enkele straffe madammen op een rijtje

De vrouwen van Hadithi

© Lore Defrancq

Elke kleurrijke mand van Hadithi is voorzien van een label met uitleg over de plaats waar hij gemaakt is, plus een foto en het verhaal van de Keniaanse vrouw die de mand heeft gewoven. Alice Wali bijvoorbeeld, is één van de 450 vrouwen die volgens een oeroude traditie, overgedragen van moeder op dochter, manden weeft van sisal, een natuurlijke vezel. Alice is een weduwe met twee kinderen én ze zorgt ook nog eens voor 5 weeskinderen. Dankzij de fairtrade visie van Hadithi kan Alice haar kinderen niet alleen genoeg eten geven, maar ook de schoolkosten betalen. Bovendien houdt ze ervan om creatief bezig te zijn. Powerwomen.

 

Did Ju Know… dat Juttu en Hadithi hun naam gemeen hebben? Beiden betekenen verhaal. De ene in het Fins, de andere in het Swahili.

De vrouwen van Dona Kolors

Amanda , Priscila, Andrea, Maria, …. Stuk voor stuk zijn het jonge vrouwen die door de hel zijn gegaan. Nu zijn ze sterker dan ooit en dromen ze van een succesvolle toekomst. Dona Kolors is een Catalaans merk van mode- en home accessoires die ex-prostituees een degelijke opleiding geeft. Van lessen Spaans en economie tot workshops naad en snit. Vervolgens stelt Dona Kolors hen een atelier ter beschikking. Het doel is het leven van deze vrouwen te verbeteren door deuren naar de arbeidsmarkt te openen. Het gevolg zijn kleurrijke, handgemaakte accessoires, zoals kussenslopen en handtassen. De kwaliteit is straf, de details wondermooi en de verhalen van de vrouwen, die lees je op de site van Dona Kolors. Looks good, feels even better.

 

Did Ju Know… dat Dona Kolors werkt met stock-restjes van stoffen? Dat doen ze om de afvalberg niet nog groter te maken.

Bij Juttu hebben we nog veel meer boeiende madammen in ons aanbod, zoals Jitske van Studio Jux, Nathalie Vleeschouwer, Anne-Floor van Moments of Light, Sofie Schnoor, Cathelijne van A Beautiful Story, Moniek Vanden Berghe van Recycle en nog zoveel meer. Kom snel hun straffe creaties bewonderen!

 

Safia Minney van People Tree

De Britse Safia Minney gaf een goedbetaalde job op in de reclame om een kledingbedrijf op te richten dat een eerlijke prijs betaalt, zowel voor de grondstoffen als voor haar werknemers. 80% van de collectie (mannen én vrouwen) van People Tree bestaat uit organisch katoen en het merk werkt samen met 34 fairtrade organisaties in Nepal, India, Bangladesh, Bolivia, de Filippijnen en Kenia. Op die manier heeft Safia met haar People Tree een directe impact op het levensonderhoud van meer dan 4.500 boeren en ambachtslui. Mensen bewust maken dat eco en fair fashion ook glamoureus en hip kan zijn, daar is het Safia om te doen. Ze reist de wereld rond om haar verhaal te vertellen en wij luisteren graag.

 

Did Ju Know… dat Safia Minney de initiatiefneemster is van World Fair Trade Day. Dit is een wereldwijd festival waar fairtrade gevierd wordt en een statement gemaakt wordt tegen exploitatie en armoede. In 2016 valt WTD op 14 mei.

Anouk en Sigie van #BITCHPLEASE

Anouk Taeymans en Sigie Jacobs zijn twee jonge, creatieve, Antwerpse ‘fair bitches’, met een oog voor green fashion en een talent voor sarcasme. Ze vinden dat de modewereld zich best wat minder serieus mag nemen (hear hear!) en die wereld willen zij graag veroveren met schaamteloze eerlijkheid. Dus creëerde het duo een collectie strakke statement-sweaters met een vette knipoog en een hele dosis zelfrelativering. Die leuke sweaters zijn fairtrade én gemaakt van 100% biokatoen. Van #DRAMA IS NOT A CRIME, #NO VERBAL FILTER tot #SORRY NOT SORRY. Bitch please, wij zijn fan.

 

Did Ju Know… dat #BITCHPLEASE ook een hele resem bekende fans heeft? Van Joy Anna Thielemans tot Slongs Dievanongs.

Bij Juttu hebben we nog veel meer boeiende madammen in ons aanbod, zoals Jitske van Studio Jux, Nathalie Vleeschouwer, Anne-Floor van Moments of Light, Sofie Schnoor, Cathelijne van A Beautiful Story, Moniek Vanden Berghe van Recycle en nog zoveel meer. Kom snel hun straffe creaties bewonderen!