Haal kunst in huis

Met de cheques van 'Kunst in Huis', leas je een halfjaar of een jaar onbeperkt kunst. Met meer dan 5.000 werken van 400 verschillende kunstenaars in de bibliotheek, is de keuze oneindig! We lichten er 10 uit.

© Dirk de Lobel

Wat is Kunst in Huis?

'Kunst in Huis' is een bibliotheek waar je moderne kunstwerken van Belgische artiesten kan uitlenen. De bib telt zo’n 5.000 werken (schilderijen, tekeningen, foto's en objecten) van 400 verschillende kunstenaars. Met een abonnement kan je onbeperkt kunst leasen. Verknocht geraakt aan een geleend werk? Je kan ook bijna alle kunstwerken aankopen. Kunst in huis heeft filialen in Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. Via de online catalogus op www.kunstinhuis.be kan je werken reserveren.

 

Bij Juttu koop je kunstcheques waarmee je een halfjaar (€ 85) of een jaar (€145) abonnement neemt op Kunst in Huis.

10 werken uitgelicht

Christophe Malfiet - In the caravan "We suck"

 

Christophe Malfliet laat zich inspireren door al wat hoort tot de populaire cultuur. In een wirwar van vlekken, strepen en krassen duiken dierenfiguren, voertuigen, cartoonpersonages evenals menselijke silhouetten op. Zijn werken zijn kleurrijke popart-aandoende schilderijen waar de 'joie de vivre' van afspat.

Lies Vanloocke - Landscape

 

De jonge Izegemse Lies Vanloocke (geboren in 1987) schildert abstracte versies van landschappen. Ze probeert de kosmische kracht van de ongerepte natuur te vatten. "Mijn landschappen ontstaan in de eerste plaats uit een herinnering, uit eigen reis- en natuurervaringen en veelal ook uit toeval", vertelt ze over haar werk. Ze brengt de verf in fijne lagen aan op haar doeken en laat verfdruppels regelmatig de vrije loop. Als kijker krijg je de illusie te dwalen in idyllische landschappen.

Gilles Van Schuylenbergh - Sneeuwruimer Berlijn

 

Aalstenaar Gilles Van Schuylenbergh maakt van een fragment uit de wereld om hem heen een eigen vertaling naar wat je een collage-schilderij zou kunnen noemen. Met behulp van fotocollages, olie- en acrylverf bewerkt hij een beeld dat hem treft tot hij meerdere perspectieven heeft weten samen te brengen tot een nieuw glooiend en golvend 'landschap'. 

Myriam Lombaert (t)issue #11


Myriam Lombaert maakt assemblages en sculpturen vanuit een fascinatie voor de meerlagige aspecten van het ding ‘an sich’. Ze zoomt in op cellen en vezelachtige structuren en onderzoekt hoe deze zich kunnen ontpoppen tot sculpturen. Vormen worden aan- en uitgekleed. 

Eric Vande Pitte - J’habite 14, ...


Eric Vande Pitte bouwde zijn oeuvre op rond de herinneringen aan zijn jeugd. Marcelle en Paul, de hoofdpersonen uit zijn leerboek Frans van vroeger, spelen ook in zijn oeuvre de hoofdrol. In zijn schilderijen en tekeningen ontdekken zij de wereld om zich heen. Vande Pitte begraaft sommige tekeningen een tijd in de tuin, andere worden in zonlicht gebaad/gebleekt. Zo worden ze voltooid door de tijd, vind hij.

Peter Lagast - Plophouse


In Brugge maakt Peter Lagast de laatste jaren hoofdzakelijk tekeningen en schilderijen waarbij hij verbindingen tracht te maken tussen het huiselijke, het 'gewone' en het nomadische, het onderweg zijn. Hij werkt daarvoor vaak in een collageachtige stijl door bijvoorbeeld op bestaande beelden (affiches, kaarten, oude schilderijen, bestaande sculpturale vormen) te schilderen, waarbij letterlijke raakvlakken en verbindingen ontstaan.

Allart Lakke - Vulcans


Met zijn oeuvre begeeft Allart Lakke zich in de wereld van de iconografie. Lakke ontwierp een eigen tekensysteem met zorgvuldig uitgekozen pictogrammen, waarin hij uiteenlopende beeldtalen verenigt. Hij analyseert heldere iconen zoals een beer, een hand of een vliegtuig. Daarna laat hij al het overbodige weg en geeft zijn prototypes een dwingend en bevreemdend karakter door de herkenbaarheid ervan te verstoren. Lakke bouwt met zijn nieuwe iconen aan een ‘parallel universum’ in de vorm van alternatieve wereldkaarten, plattegronden, logo’s, tapijten…

Guy Seeten - At the bowling club

 

Guy Seeten uit Antwerpen is oorspronkelijk afgestudeerd in de landschaps- en tuinarchitectuur. Deze opleiding en zijn voorliefde voor de natuur in het algemeen, drukt nog altijd een stempel op de onderwerpkeuze voor zijn foto’s. Landschappen vormen het voornaamste onderwerp in zijn zoektocht naar beelden van een paradijselijke plek en een thuis. 

Werner RutsThe return of the grieveous crumpet

 

Werner Ruts schildert onder het pseudoniem W. Louis Rosa. Zijn inspiratie haalt hij uit de media en reclamewereld, hetgeen hij in zijn werk vertaalt naar slogans en soms brute taferelen. Zijn manier van schilderen doet denken aan de pop-art uit de jaren ’60.

Maen FlorinChocolat


Gentenaar Maen Florin is een beeldhouwer die werkt met klassieke methodes. Ze boetseert, mouleert en giet haar beelden af in rubber, epoxy en polyurethaan. Daarna wordt elk beeld afzonderlijk bewerkt. Compromisloos plaatst zij haar beelden in een schemerzone: tussen humor en tragiek, tussen vrolijkheid en tristesse, tussen robuust en fragiel. Zo ontstaan beelden die enerzijds uit een sprookje lijken te komen, onschuldig en naïef, en anderzijds uit een nachtmerrie opdoemen.

Wil jij ook graag één van deze of een ander kunstwerk in huis halen? Koop een kunstcheque van een halfjaar of een jaar en leas onbeperkt uit de Kunst in Huis bibliotheek.

 

Koop een kunstcheque