Nog steeds Summer Sales tot -70%! Shop dames | Shop heren

EHBOntcijferen van de menukaart

5 x healthy food trends

Trek jij soms ook een wenkbrauw - of twee - op wanneer je de menukaart van een gezond lunchadresje in handen krijgt? Geen paniek. Juttu geeft jou eerste hulp bij het ontcijferen van hippe, healthy ingrediënten.

1. Matcha

Matcha klink très hot, en toch wordt deze Japanse groene thee al gebrouwen sinds de 12de eeuw. Super gezond want boordevol antioxidanten en voedingsstoffen.

Healthy stuff want…

… houdt je bloedsuikerspiegel in balans

... beschermt je tegen vrije radicalen die onder andere kanker veroorzaken

... werkt ontstekingsremmend

... boost het metabolisme

... detoxt je lichaam

... kalmeert en helpt tegen angst en stress

Zo smaakt het: bitter, met een zachte, zoete nasmaak.

Zo eet/drink je het: in een kopje uiteraard, maar je kan ook matchapoeder (gemaakt van de groene theeblaadjes) toevoegen aan sapjes, melk of yoghurt.

2. Chia

Chiazaad is afkomstig van de Chia, een plant uit de muntfamilie die vooral in Zuid-Amerika groeit. De bloemen van deze plant produceren zaadjes die wat op maanzaad lijken en heel lang geleden al op het menu van de Azteken stonden. Chiazaad kreeg de stempel van Superfood.

Healthy stuff want…

... voorkomt en verhelpt diabetes type 2

... helpt om gewicht te verliezen

... is goed voor je spijsvertering want bevat veel voedingsvezels

... voorkomt hart - en vaatziektes

... zorgt voor sterke tanden en botten

... verbetert je stemming en je nachtrust

Zo smaakt het: Chiazaad is vrij neutraal van smaak.

Zo eet/drink je het: razend populair in pudding, maar ook toe te voegen aan salades, muffins of smoothies.

3. Amaranth

Het minder bekende broertje van quiona heet Amaranth. Deze glutenvrije pseudo-graansoort bestaat uit zaadjes van een plant die vooral gekweekt wordt in Midden-en Zuid-Amerika. Amaranth is extreem rijk aan mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium en mangaan en bevat vitamines B en C en behoorlijk veel eiwitten, wat het ingrediënt erg populair maakt bij veggie -en veganlovers.

Healthy stuff want…

... helpt je bloeddruk verlagen

... verlaagt de cholesterol

... is goed voor de spijsvertering

... helpt om kanker te voorkomen via een hoog gehalte aan antioxidanten

... helpt om gewicht te verliezen en diabetes onder controle te houden want arm aan suikers

Zo smaakt het: licht zoetig en een beetje nootachtig. Erg vergelijkbaar met quinoa.

Zo eet/drink je het: kort koken en eten zoals quinoa of rijst of verwerken in crackers of ‘rijst’wafels.

4. Kefir

Nog zo’n rage in gezondheidsland zijn de uit Turkije overgewaaide Kefirkorrels: aan elkaar gegroeide gist en melkzuurbacteriën die wat lijken op bloemkoolroosjes. Het woord Kefir komt van het Turkse ‘Keyfir’ en betekent zoveel als ‘je goed voelen nadat je gegeten hebt’.

Healthy stuff want…

... heeft antibacteriële eigenschappen

... kan het risico op osteoporose verlagen

... kan bescherming bieden tegen kanker

... helpt bij spijsverteringsproblemen

... kan symptomen van allergie en astma verbeteren

Zo smaakt het: zurig, doet wat denken aan yoghurt

Zo eet/drink je het: je voegt Kefirkorrels toe aan melk en laat het goedje vervolgens 24u vermenigvuldigen en fermenteren. Hierdoor ontstaat hipsterdrankje Kefir. Je kan de korrels verwijderen uit de vloeistof en opnieuw gebruiken.

5. Pandan

Pandan is een tropische plant uit Zuidoost-Azië, waarvan de bladeren gebruikt worden om smaak én kleur te geven aan verschillende gerechten. Deze nieuwe smaakmaker wordt ook wel ‘het vanille van het Oosten’ genoemd.

Healthy stuff want…

... is goed voor de spijsvertering

... verhelpt constipatie

... verlaagt de bloeddruk

... bevat ontstekingsremmende eigenschappen

Zo smaakt het: subtiel zoet en nootachtig.

Zo eet/drink je het: Pandan kan je vers, gedroogd, in extract- of pastavorm gebruiken. Het meest bekende gerecht waarin het wordt gebruikt is de Indonesische pandan chiffon cake: zacht, luchtig en felgroen. Maar de bladeren worden evengoed gebruikt om bijvoorbeeld kip in te wikkelen en het extract kan ook gebruikt worden om smaak te geven aan soep, pasta of curry. 

Eat good. Feel good.