7 originele tips: Raclette-pret!

Haal de pannetjes boven want het raclette-seizoen is officieel begonnen. Gezellig, feestelijk, handig (lees: je hoeft zelf geen uren in de keuken te staan) én met onze originele tips not corny at all.

Wat is raclette?

Raclette is één van de nationale gerechten van Zwitserland (naast kaasfondue). Raclette komt van het Franse woord racler en betekent schaven of schrapen. Eerst wordt een halve bol kaas opgewarmd, waarna de zachtgeworden kaas er wordt afgeschraapt. Veel vaker wordt echter een soort gourmettoestel gebruikt om schijfjes kaas, fijne vleeswaren (ham, salami, spek) en groenten via pannetjes op te warmen. Raclette wordt traditioneel gegeten met aardappelschijfjes, augurken, zilveruitjes en champignons.

 

 

Tip 1: gebruik lichte en zachte geitenkaas

Vervang de plakjes klassieke Zwitserse raclettekaas (heavy!) door sneetjes geitenkaas. Combineer met honing en tijm, met Luikse stroop en stukjes vijg of voeg wat pompelmoeszeste toe aan de al licht gesmolten geitenkaas, voor een fris effect.

Tip 2: kies voor sweet potatoes als bijgerecht

Hét traditionele bijgerecht bij raclette zijn gekookte aardappelschijfjes in de schil. Serveer ze feestelijk met wat takjes rozemarijn en dip ze vervolgens in de gesmolten kaas. Wil je het dit jaar wat origineler en gezonder? Vervang dan de klassieke patat door de gezondere zoete aardappel. Combineer blokjes gebakken zoete aardappel met kort gestoofde pompoenblokjes en met parelcouscous. Werk af met granaatappelpitjes.

Tip 3: zorg voor wat extra crunch

Voeg na het smelten van de kaas walnoten, hazelnoten en amandelen toe voor wat extra crunch. Streef je naar een comfortfood-effect? De mix van gesmolten kaas en crumbled tortilla chips is àltijd een winner.

Tip 4: ga voor een exotische touch

Did JU know dat jouw plakje raclettekaas wonderwel klikt met wat roquefort crumble in combinatie met stukjes kiwi of ananas? Lekker exotisch. Try it!

Tip 5: let’s meat up!

De combo vlees en gesmolten kaas is al sinds de croquemonsieur een match made in heaven. Voeg - voor je de kaas smelt - wat stukjes merguez worst met paprika toe voor een extra pittig effect. En wist je dat ook stukjes bloedworst een goed idee zijn in jouw pannetje?

Tip 6: make it vegan/veggie

Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven voor kaas te vinden in de supermarkt en wij vinden een groentenfest altijd een goed plan. Zet paprikareepjes, champignonplakjes (van shiitakes tot kastanjechampignons), ajuinringen, courgetteplakjes en bloemkool of broccoliroosjes op tafel.

Tip 7: maak een taartiflette met leftovers

Is er nog wat over? Really? Maak van de restjes een raclette quiche of taartiflette voor de volgende dag. Vul een met bladerdeeg bedekte taartvorm met zure room, knoflook, de overschot aardappelschijfjes en charcuterie (ham, salami, spekjes). Plaats zo’n 10 minuten in de oven en bedek met plakjes raclette kaas. Zet nog eens 5 minuten in de oven en strooi er peterselie en gehakte augurken over. Serve hot!

Honger naar meer? Klik hier en check de belangrijkste food trends voor deze winter.

Afkicken na de feesten? Kies voor extra gezonde ingrediënten. Klik hier en ontdek 5 nieuwe, gezonde smaken.