image link

Now open: Juttu Summer Store Knokke! See Ju soon?

good food = good mood

De foodtrends van 2021

Een luxefrietje, een rechthoekige pizza, Mexicaanse birria en Aziatische bubble tea: de foodtrends van 2021 voorspellen fingerlickin’ good food & drinks, bovendien gaan we dit jaar voor lokaler, bewuster, makkelijker én gezonder.

Dit gaan we meer doen in 2021

1. Lokaler en bewuster kopen

We zijn steeds beter op de hoogte van de schadelijke gevolgen van de voedingsindustrie voor dieren, milieu en kleine zelfstandige. En dus kopen we bewuster waarbij we onder andere kiezen voor een keurmerk zoals MSC, Fairtrade, ASC, Beter Leven… kiezen. Ook lokale initiatieven kunnen we smaken: de boerenmarkt, een wekelijks groentenpakket, hoevewinkels, de Buurderij, fruitautomaten… 

 

De coronacrisis hakte er sowieso zwaar in bij de vele lokale handelaars. We steunden hen door vaker lokaal te kopen en blijven dat ook het komende jaar doen. 

 

Ook bij Juttu vind je heel wat Belgisch lekkers.

2. Maaltijddozen en -pakketten bereiden

Wat was dat in het voorjaar van 2020? Plots dook iedereen in de keuken en postte trots z’n zelfgebakken brood, bananencake en ander troostfood. Die bak- en kookliefde is wat bekoeld, maar er wordt alleszins méér gekookt. Toch gaan we voor een mix van fresh + easy, en dus boomen maaltijddozen à la Foodbag en Hello Fresh gigantisch. Slim, want je kan een supermarktbezoek vermijden, moet niet wéér een maaltijd verzinnen én krijgt toch lekkere, gezonde kost op je bord. 

 

In de supermarkten vind je trouwens steeds vaker pakketten die het je makkelijk maken om snel en vers soep, spaghetti of een Marokkaanse couscousschotel te bereiden.

3. Take-away bestellen

De sluiting van de horeca deed heel wat zaakvoerders nadenken over een haalbare take-awayformule. Een sterrengerecht bij je thuis? Sure, maar ook dat kleine, favoriete restaurantje bij je in de buurt zorgde ervoor dat het gemis niet té groot werd. 

Leuk en slim voor even? Toch niet: zelfs wanneer binnenkort de restaurants opnieuw open mogen, zullen er heel wat blijvend een afhaalmenu aanbieden. Niet dat deze formule zo winstgevend is, maar het werkt duidelijk imagoversterkend.

 

Intussen zie je ook ghost kitchens opduiken; plekken waar enkel wordt gekookt in functie van home delivery. Het populaire Mission Massala opende zo eentje in Brussel. 

4. Gezonder eten

Een jaar als 2020 heeft ons keihard met de neus op de feiten geduwd: onze gezondheid is echt álles. De trend om kritischer te zijn over wat we in onze mond stoppen leefde al een tijdje, maar zet zich nu pas echt door. Niet alleen lezen we vaker etiketten en kiezen we voor kwaliteit boven kwantiteit, we eten minder vlees en meer groenten, bovendien vallen we vaker voor producten met een goede reputatie. Enter zuurdesembrood, volkorenpasta, plantaardig zuivel, alcoholvrije dranken…

 

Zin in easy food? Dan komen we niet meer automatisch uit bij pizza, pitta of friet, maar laten ons evengoed verleiden door het groeiende aanbod aan gezondere afhaalopties of gaan aan de slag met een maaltijdpakket (zie trend 2).

 

Heb je onze heerlijke alcoholvrije dranken al geprobeerd?

5. Goin’ loco!

Het wordt straks sowieso drummen in cafés, koffiebars en restaurants want boy oh boy hebben we dat gemist! Terrasjes in de zon, apero na het werk, cocktails met de girls of pinten met de mannen en sowieso lang, vaak en uitgebreid gaan eten. De glazen vol, de tafels nog voller want het wordt lichtjes decadent. Mag het even, ja?!

Dit gaan we eten & drinken in 2021

1. Birria Taco

Mexicaanse birria is een traditioneel gerecht van traag gegaard geitenvlees in een marinade van azijn, gedroogde chilipepers, kruiden en specerijen, en gekookt in bouillon. Geïnspireerd op deze geitenstoof duikt hier birria van rund- of lamsvlees op, heerlijk tussen een taco of tortilla.

2. Detroit Style Pizza

Pizza dus, but not as you know it: het deeg van dit rechthoekige bommetje wordt eerst belegd met toppings en kaas, pas daarna komt de saus (en vaak nog een extra topping) zodat de luchtige bodem niet zompig wordt.

3. Hot Honey

Simpel: dit is honing waarin chilipepers hebben getrokken. Een paar druppeltjes over je pizza of salade? Wham bam!

4. Sando Sandwiches

Eentje uit Japan. Denk: een vierkante, ultraluchtige sandwich gevuld met knapperig gefrituurde kippeblokjes.

5. Loaded Fries

Een luxefrietje dus, ofwel friet met zalmsnippers, kaviaar, chimichurri, zeewier, limoenmayonaise, truffel, pindacrumble, parmezaanse kaas, geroosterde hazelnoten…

6. Hard Seltzer

In Amerika huge, en dus ook hier binnenkort een hit: hard seltzer is een laag-alcoholisch drankje op basis van bruiswater, alcohol en een fruitige of kruidige smaak.

7. Bubble Tea

Al een tijdje een must drink onder jongeren en dit jaar boomt z’n populariteit pas écht: het Aziatische drankje met een fruitsmaak bevat parels – tapioca-balletjes met een gummybear-achtige structuur - waardoor je theetje er extra fancy uitziet.

Bronnen: Yelp, Pinterest en Whole Food Market

Cookie-instellingen voor de beste online Juttu-ervaring

Juttu.be maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.