Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Jasmien Witvrouwen: een stijlvolle middelvinger

In onze Pop-up Space zetten we creatief talent in the picture. Deze keer sloegen we de handen in elkaar met Flanders DC en kozen we samen 4 beloftevolle, Belgische brands. Eén van hen is Jasmien Witvrouwen. Met de juwelencollectie ‘Happy Pills’ geeft ze haar ziekte een stijlvolle maar welgemeende fuck you: “Ik geloof dat je elke tegenslag een positieve draai kan geven.”

Wie is Jasmien Witvrouwen?

Dit is Belgisch!

Wie: 28-jarige eigenwijze juweelontwerpster

Wat: ‘Happy Pills’: de vaste collectie van Jasmien: juwelen met onbeleefde feel good quotes  

Sinds: 2016

Producten bij Juttu: oorbellen uit de ‘Happy Pills’-collectie  

Stijl: edgy, vrolijk, sarcastisch en chique

Achter de “Happy Pills” schuilt eigenlijk een niet zo happy verhaal…

“Klopt. Drie jaar geleden kreeg ik een harde diagnose: de ziekte van Crohn, in combinatie met gastroparesis. Een ziekte die roet in mijn bestaan gooide, dat voordien aan 200km/u geleefd werd. Omdat ik voortdurend moe en ziek ben, heb ik van heel wat dingen afscheid moeten nemen. Van mijn juwelenzaak bijvoorbeeld. Het was ooit mijn droom om die zaak te combineren met een eigen collectie. Maar een eigen zaak, dat was op dat moment niet vol te houden. Omdat er wel nog altijd brood op de plank moest komen, ben ik toen even interim-werk gaan doen. Het resultaat was dat ik als creatief persoon moest werken in de minst creatieve omgeving, verschrikkelijk. Om de dagen door te komen ontwierp en droeg ik juwelen met daarop mentale steuntjes. Mijn ‘Kiss my ass’ – oorbellen gaven me kracht als mijn baas weer eens aan het zeuren was. ‘Don’t get me started’ hielp als werkelijk àlles tegenzat en tijdens saaie vergaderingen waren mijn oorbellen met de tekst ‘shoot me’ een subtiele edoch stijlvolle middelvinger omhoog (lacht).”

Oorbellen zilver 'Kiss my ass', € 135 | Oorbellen mix 'Don't get me started', € 145

En die middelvinger slaat aan!

“Ja, echt gek! In november vorig jaar ben ik gaan praten met het Flanders District of Creativity. Ik wou eens horen of zij “iets” zagen in wat ik ontwierp. Ze waren meteen dolenthousiast. Persbureau Oona sprong mee op de kar, de pers pikte het verhaal op en even later kreeg ik de kans om mijn juwelen 3 maanden te koop te stellen in Maurice koffiebar, van Véronique Leysen. Het balletje is aan het rollen gegaan en het is niet meer gestopt. De ‘Happy Pills’ - met knipoog naar mijn ziekte - waren geboren, de webshop gelanceerd en ondertussen ligt mijn collectie in een zevental winkels. En nu dus ook bij Juttu!” 

Hoe ga je te werk?

“Het begint allemaal onder de douche (lacht). Daar krijg ik de meeste inspiratie. En ik blijf onder die douche staan tot het hele concept gevormd is. Omdat ik door mijn ziekte niet alles zelf kan doen, besteed ik een aantal dingen uit. Eerst maak ik prototypes met de hand, nadien worden de onderdelen geproduceerd in een Belgisch atelier. Daarna gaan ze naar de edelsteenzetter en de graveur. Ik ben zowat de IKEA-specialist in het proces, want ik zet alles in mekaar. Gedurende het hele proces doe ik natuurlijk aan kwaliteitscontrole.” 

Oorbellen mix 'Paris is always an option', € 165 | Oorbellen mix 'Hold your horses', € 145

Wat is het leukste compliment?

“Via mijn webshop heb ik weinig persoonlijk contact met mijn klanten. Dus als ik eens op een beurs sta en ik hoor iemand spontaan lachen of zeggen ‘dat is op mijn lijf geschreven!’, dan doet dat deugd. Het is fijn om te horen dat anderen ook kracht putten uit mijn juwelen. Dat ze mensen blij maken, want dat is de missie van ‘Happy Pills’. En dat kan evengoed door de juwelen te personaliseren met de naam van je kinderen of met quotes à la ‘Need some coffee’ of ‘Kaka doen is plezant'. Zolang ze je maar gelukkig maken, je een mentaal steuntje geven, zoals bij mij.”

Heb je een levensmotto?

“Ik ben ervan overtuigd dat je elke tegenslag een positieve draai kan geven. Oké, ik heb mijn zaak moeten opgeven. Maar zonder mijn ziekte waren er ook geen ‘Happy Pills’ geweest.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“De ‘Happy Pills’ zijn mijn vaste collectie. Daarnaast wil ik elk seizoen een nieuwe collectie op de markt brengen. Die nieuwe collectie ben ik nu volop aan het finetunen. Hidden Messages is het thema en het is mijn antwoord op het fake gedoe dat je op sociale media tegenkomt. Vandaar dat de quotes deze keer verstopt zijn op en in de juwelen. Omdat de ware gevoelens van mensen ook vaak verstopt zitten. Daarnaast lanceer ik binnenkort samen met Ruth Trioen van Johny be Good (ook in de Pop-up Space van Juttu, nvdr) een limited edition van witte getatoeëerde hemden met bijpassende juwelen.”

Het thema van Juttu is Slow Down, maar is dat wel van toepassing op jou?

“Mijn ziekte dwingt me om gas terug te nemen. En door gas terug te nemen besef je wat echt belangrijk is. Zo gaat mijn smartphone uit in het weekend. Een sociale detox, ja. We zijn altijd en overal bereikbaar. Dat is toch voor niemand haalbaar? Ik geloof in een tegenbeweging. Niet voor niets verkopen mijn ‘Hold your Horses’-oorbellen het best. Ik geloof ook in slow shopping waarbij kwaliteit primeert op kwantiteit. Geef mij liever één handtas van Annelies Timmermans dan tien goedkope neptassen uit een grote keten, die na een maand al uit mekaar hangen.”

Oorbellen zilver 'Insert love', € 135 | Oorbellen verguld 'No more Tinder', € 165

Vind je het ook belangrijk om Belgisch te kopen?

“Wie Belgisch koopt weet dat hij iets exclusief, iets uniek in handen heeft. Er is ook gewoon veel talent in België en we moeten elkaar wat steunen. Daarom produceer ik ook bewust in België. Alles wordt hier gemaakt: van juweel tot website. Zo creëer ik hier werkgelegenheid én kan ik een hoge kwaliteit garanderen, omdat ik er met mijn neus op zit. Ik kan zo ook toezien dat alles correct en met respect voor het milieu gebeurt. Zo recycleert ons atelier oud zilver en goud. Fijn, om ook zo mijn steentje bij te dragen.”

De #IkKoopBelgisch Pop-up vind je bij Juttu van 14/09 tot 22/11/2016

De Pop-up Space met Jasmien Witvrouwen is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.