Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Hannes Coudeyns over de Belgische kakafonie aan huizen 

La vie est Belge. Maar niet àlles in België is even mooi. Hannes Coudeyns over zijn blog en boek ‘Ugly Belgian Houses’. 

Who is?

Hannes Coudenys (35)

 

  • Digital Expert bij VRT en communicatiebureau Mortierbrigade
  • Blogt over alles wat hij leuk vindt: digitale media, auto’s, sneakers, shops, reizen, design, architectuur, gin, boeken, Parijs, Londen, L.A. en hometown Kortrijk
  • Ugly Belgian Houses is zijn meest bewogen project
  • Blog: www.clubsocial.be

What is?

Ugly Belgian Houses

 

  • Een website (°2011) waarop Hannes foto’s van lelijke huizen dropt, voorzien van geestige commentaren
  • Je kan deze lelijke huizen ook spotten op Instagram, Facebook en Twitter
  • Het grote succes leidde tot het boek Ugly Belgian Houses, een verzamelwerk vol foto’s en refelecties op de Belgische architectuur
  • Meer info: uglybelgianhouses.tumblr.com
Liever gatlelijk dan saai en ongeïnspireerd!

Wat heb jij met lelijke huizen, Hannes?

“Ik ben vaak onderweg en dan valt het me op hoe uiteenlopend de architectuur in België is. Of je nu een piramide wil bouwen of een bunker, hier kan echt alles. Die kakafonie aan huizen, da’s typisch Belgisch. En het is iets wat ik stiekem toejuich, hoe lelijk sommige creaties ook zijn. De vrijheid om te bouwen, zorgt ervoor dat de creativiteit wordt aangemoedigd en da’s belangrijk. Kijk eens naar onze noorderburen, die qua architectuur veel meer gebonden zijn aan regeltjes. Het resultaat: elk huis ziet er exact hetzelfde uit: strak, saai en ongeïnspireerd. Nee, dan liever gatlelijk (lacht).

 

Wat is het lelijkste huis dat je tot nu toe bent tegengekomen?

“Wat ik ècht verschrikkelijk vind, zijn koppelwoonsten waarbij de ene helft in stijl verschilt van de andere. Zo krijg je bijvoorbeeld een huis dat voor de helft modernistisch is, de andere helft is dan een Spaanse haciënda. Heel vreemd.”   

"Who was ugly first?" - © Kevin Faingnaert

Je krijgt veel reacties op dit project…

“Ja, mensen sturen massaal foto’s door. Het leeft echt. Maar de reacties zijn niet altijd positief. Toen ik 5 jaar geleden voor het eerst een foto postte, werd die zo massaal geretweet dat ik maar foto’s bleef posten. Tot er brieven van advocaten van misnoegde huiseigenaars in mijn bus vielen. Dat was schrikken, ik ben er toen zelfs even mee gestopt. Nu verwijder ik de foto’s gewoon wanneer mensen er een probleem mee hebben. Het meest verrassend zijn de reacties uit het buitenland. Voor hen is België een soort gezellig Disneyland met al die verschillende stijlen. Ik krijg wel eens de vraag of ik geen Lelijke Huizen Tour wil organiseren (lacht).

 

Hoe woon jij eigenlijk zelf?

“Op dit moment in een appartement, maar ik heb zelf in een huis gewoond dat niet meteen moeders mooiste was. Ik weet dat je soms compromissen moet sluiten als je een huis koopt. Bouwen zou ik zelf nooit doen. Ik ben er principieel tegen om elk stukje groen in te palmen. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we zo blijven bouwen, er binnen 10 jaar geen grond meer overblijft…”

"OMG, they are breeding" - © Jachim Coudeyns

Het thema van Juttu is #LaVieEstBelge. Wat vind jij wèl mooi aan België?

 

“Veel! Ik woon hier heel graag. België heeft geweldige steden: Brugge, Antwerpen, Gent… met overigens prachtige architectuur. Ik ga erg graag op reis, maar ik kom net zo graag weer thuis. Als ik op het vliegtuig zit, boven vaderlandse grond vlieg en zie dat het nog steeds snor zit met de Vlaamse lintbebouwing, dan kan ik niet anders dan grijnzen en denken ‘Dit is mijn België’. Als er even later nog een perfect schuimende pint voor mijn neus staat, dan kan mijn nationaal geluk niet op…”

Please don’t try this at home!

 

Ugly Belgian Houses – Hannes Coudenys, € 22,95 - Borgerhoff & Lamberigts