Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Van 8 september tot 19 oktober in onze Pop-up Space! 

Edelplast: No time to waste

In onze Pop-up Space zetten we creatief talent in the picture. Deze keer sloegen we de handen in elkaar met Flanders Fashion Institute (FFI) en Design Vlaanderen en kozen we samen met hen 8 beloftevolle, Belgische brands.

Edelplast maakt statement sieraden van E-waste #LaVieEstBelge #IkKoopBelgisch

Wat is Edelplast?

Dit is Belgisch!

 

  • Wat: statement juwelen gemaakt van E-waste (afgedankte kabels en snoeren). De plastic draden worden gewoven, opgewarmd en gesneden tot sieraden met intrigerende patronen
  • Wie: Billie Van Nieuwenhuyzen (24)
  • Producten bij Juttu: oorbellen, armbanden en kettingen
  • Missie: Behalve mooie dingen maken wil Billie Van Nieuwenhuyzen met dit project aantonen dat je afval kan opwaarderen. Daarmee neemt ze de wegwerpmaatschappij onder de loep
  • Stijl: grafisch, marmer-ish, en een tikkeltje etnisch. Ook wel: must-have-ish
  • Meer info: http://billievn.be
 

Ketting, € 55

Vanwaar het idee om met Edelplast te beginnen?

“Ik heb juweelontwerp/edelsmeedkunst gestudeerd aan de PXL Hogeschool in Hasselt en daarna heb ik een master in ‘Object and Jewellery Design’ gevolgd. Het was in dat laatste jaar dat we de opdracht kregen om iets te maken met alledaagse materialen. Ik heb me toen op E-waste gestort. Ik heb er een grondig onderzoek naar gedaan en voor mijn masterproef heb ik met oude kabels 10 enorme statement juwelen gemaakt. Omdat deze heel arbeidsintensief zijn om te maken en ook niet allemaal even draagbaar, heb ik ze voor mijn uiteindelijke collectie in een kleiner formaat uitgebracht. En deze liggen nu bij Juttu!”

 

Edelplast is niet zomaar een juwelenlijn…

“Nee, want door bijvoorbeeld een armband van Edelplast te kopen, heb je niet alleen een gedurfd juweel rond je pols, je vermindert ook de afvalberg

met 300 gram cablewaste. En dat is nodig. E-waste is relatief nieuw afval, maar de hoeveelheid ervan groeit ontzettend hard. Dat komt omdat we onze technische snufjes alsmaar vernieuwen. En kabels van voormalige computers, smartphones of tablets worden dan gewoon weggegooid. Daarbij komt dat E-waste moeilijk industrieel te recycleren is. Er zijn te veel verschillende soorten kabels, waardoor het product in waarde daalt. Het maakt het simpelweg niet de moeite om het te gaan sorteren.”   

 

Maar dat doe jij dus wel. Hoe ga je te werk?

“Eerst verzamel ik kabels bij de ijzerhandel, waar mensen hun afval binnenbrengen. Daarna strip ik de draden: ik haal het metaal eruit, zodat ik aan de slag kan met de plastieken omhulsels. Die omhulsels sorteer ik op de kleuren waarmee ik wil werken. Daarna ga ik de draden weven, opwarmen en persen en tenslotte versnijd ik de materie tot juwelen. Ik doe alles met de hand.”

 

Hoe zou je de stijl van Edelplast omschrijven?

‘Bold’. Hoewel ze kleiner zijn dan de oorspronkelijke juwelen zijn het nog steeds opvallende stukken. Je moet ze ‘durven’ dragen. Het leuke is natuurlijk dat ze een simpele outfit meteen een boost geven. Veel mensen omschrijven de juwelen ook als etnisch. Dat is het gevolg van de eclectische patronen die ontstaan na het smelten van verschillende gekleurde draden. Sommige juwelen zijn zo gemaakt dat het patroon net marmer lijkt. Dat maakt de lijn ook gracieus en luxueus.”

Oorbellen 'Barok', € 45 | Armband, € 95 (large)

Waar haal je inspiratie voor je juwelen?

“Ik hou ervan om in de kunstgeschiedenis van de juwelen te duiken. Zo heb ik een paar oorbellen in mijn collectie die duidelijk op de barokperiode geïnspireerd is. Maar ik zal nooit een kopie maken. Ik geef er altijd mijn eigen, moderne interpretatie aan. Anders is de fun er af (lacht).”

 

Wat zijn jouw plannen nog voor de toekomst?

“Het zou fantastisch zijn om een gesubsidieerd onderzoek te kunnen doen naar de waarde van afval en naar de vraag of we op termijn edelmetalen ermee kunnen vervangen. Kortom: hoe kunnen we afval opwaarderen? Voorts zou ik ook graag de collectie uitbreiden met homeware: kommen, schalen, onderleggers,…. Er is nog zoveel mogelijk met E-waste!”

Armband, € 95 (large) | Oorbellen, € 30 (small)

Opgelet! Edelplast is enkel te koop bij Juttu Antwerpen en in onze webshop. De producten van Edelplast in de #IkKoopBelgisch Pop-up vind je bij Juttu van 8/09 tot 19/10/2016

De Pop-up Space met Edelplast is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.