Van 8 september tot 19 oktober in onze Pop-up Space! 

Madame Volt: speelse energie  

In onze Pop-up Space zetten we creatief talent in the picture. Deze keer sloegen we de handen in elkaar met Flanders Fashion Institute (FFI) en Design Vlaanderen en kozen we samen met hen 8 beloftevolle, Belgische brands.

De bruisende energie van Madame Volt leidde tot een collectie speelse juwelen en dromerige illustraties. #LaVieEstBelge #IkKoopBelgisch

Wie of wat is Madame Volt?

Dit is Belgisch!

 

  • Wat: handgeschilderde houten sieraden en illustraties gemaakt met gevarieerde technieken zoals aquarel, zeefdruk en collage
  • Wie: Sophie Janssens (36), parttime kleuterleidster, parttime Madame Volt
  • Producten bij Juttu: armbanden, kettingen, oorbellen, posters en postkaartjes
  • Stijl: grafisch/geometrisch, kleurrijk (veel pastel!), speels en energiek
  • Levensmotto: “Life starts at the end of your comfortzone” (oftewel: ‘kom uit je kot!’)
  • Meer info: http://www.madamevolt.com

Armband, € 36

Vanwaar die naam ‘Madame Volt’, Sophie?

“Toen ik nog een tiener was noemden mijn vrienden me wel eens lachend ‘tweeduzend volt’. Ik kon niet stil zitten, had veel te veel energie, deed altijd 100 dingen tegelijk. En eigenlijk is dat nog niet veranderd. Bovendien past de naam perfect bij wat ik wil dat mijn producten uitstralen: een positieve, vrolijke energie, daar streef ik naar.”

 

Hoe is Madame Volt ontstaan?

“Hoewel ik hou van mijn job als kleuterleidster ben ik iemand die altijd nieuwe dingen wil leren. Zo heb ik in avondonderwijs 3 jaar fotografie gestudeerd, 2 jaar naailes gevolgd en ondertussen ben ik al even bezig aan een cursus illustratieve vormgeving. Op een bepaald moment zat ik wat vast in de sleur van elke dag én ik moest mijn creatief ei kwijt. Dus heb ik op een dag mijn job als kleuterleidster teruggeschroefd naar een halftijdse job en heb ik heel impulsief een standplaats gereserveerd op een hip marktje. Zonder te weten wat ik eigenlijk ging verkopen (lacht). Mijn eerste stappen als Madame Volt waren experimenten met ‘upcycling’, dat toen booming was. Zo maakte ik etagères met oude bordjes en magneten van retro puzzelstukken. Oude spullen een nieuwe waarde geven, daar draaide het om. Nu, vier jaar later, is die vintage-hype wat naar de achtergrond verdwenen. Ik ben strakker en grafischer gaan denken en ik ben me meer op juwelen en illustraties gaan concentreren.”

 

Hoe zou jij jouw stijl omschrijven?

“Speels, vrolijk, kleurrijk, bomvol energie. De juwelen hebben dankzij hun grafische, geometrische look én doordat ik met hout werk ook iets Scandinavisch. Dat in combinatie met het ambachtelijke (alles wordt met de hand gemaakt) maakt dat mijn spullen perfect bij Juttu passen.”   

Postkaarten, € 2,50 (per stuk) | Ketting, € 36

Heb je zelf een favoriet?

“Hoewel de juwelen mijn corebusiness zijn, ben ik het meest trots op mijn illustraties, vooral op de aquarellen. Het is een techniek die je nooit volledig onder controle hebt. Spontaan en al spelend ontstaan de mooiste creaties. Heel magisch is dat.”

 

Waar haal jij jouw inspiratie?

“Ik heb drie jaar lang de wereld rondgereisd: Amerika, Fiji, Australië, Cambodja, Laos, Afrika, de Caraïben,… Al die indrukken die op mijn netvlies gebrand staan, die neem ik onbewust mee in mijn collecties. Voorts staan mijn voelsprieten altijd aan. Eén van de dingen die ik het allerliefste doe is koffietjes gaan drinken en mensen kijken. Zo spot ik originele kleurcombinaties en nieuwe patronen.”

 

Wat is het mooiste compliment dat iemand jou kan geven?

“Onlangs stond ik met mijn spullen op een marktje en zei iemand dat de hele collectie één mooi geheel vormt, dat het plaatje klopt. Dat vind ik heel fijn om te horen. Het betekent dat ik een herkenbare stijl heb ontwikkeld. En het is natuurlijk ook een groot compliment als ik iemand mijn juwelen zie dragen. Zo kreeg ik een nieuwe collega die op haar eerste schooldag een paar oorbellen van Madame Volt droeg. Ja, dan ben ik heel fier!”

 

Jouw producten liggen in de ‘Ik koop Belgisch’ Pop-up Space. Waarom vind jij dat we meer Belgisch moeten kopen?

“Omdat Belgische merken gelijk staan aan kwaliteit, originaliteit en omdat ze over het algemeen ook kleinschaliger produceren. Niet alleen heb je op die manier meer kans op een product dat gemaakt is met respect voor mens en milieu, je weet ook dat je een min of meer uniek item in handen hebt. Er lopen geen honderden mensen rond met mijn armbanden hé.”

 

Wat zijn jouw toekomstplannen nog?

“Blijven vernieuwen! Hoewel ik op dit moment vooral juwelen verkoop, zal ik mezelf nooit bestempelen als juweelontwerpster. Ik heb een hekel aan stempels en hokjes. Madame Volt is dan ook een creatieve studio. Vandaag zijn het juwelen en illustraties, morgen verkoop ik misschien wel kussens, totebags of papierwaren.”  

Oorbellen, € 24, Ketting, € 36 | Oorbellen, € 24

De producten van Madame Volt in de #IkKoopBelgisch Pop-up vind je bij Juttu van 8/09 tot 19/10/2016

De Pop-up Space met Madame Volt is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.