JACQUELINE & COMPOTE: JUWELEN BIJ JUTTU

In onze Pop-up Space zetten we een creatief talent in the picture. En deze keer twee tegelijkertijd. De kleurrijke collages van Mayken Craenen worden gecombineerd met de statement juwelen van Jacqueline & Compote. Een gesprek met de vrouw achter de kralen

Wie is…

     die Jacqueline?

 

Een alias voor de creatieve Annelies Verschaeren (28)

 

Ze leerde de knepen van de kunst op de kunsthumaniora van Sint-Lukas (Brussel)

 

Ze studeerde 3 jaar Vrije Kunsten & Textiel op de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel en op het Kask Academie in Gent

 

3 dagen op 7 maakt Annelies juwelen, de overige 4 dagen werkt ze in een bedrijf als bediende

 

Haar droom: fulltime ontwerpen en creëren

Wat is…

    Jacqueline & Compote?

 

Wat: een creatief atelier (sinds 2012)

 

Genoemd naar: de oma van Annelies die ‘Jacqueline’ heet. Compote voegde ze toe omdat het zo grappig klinkt

 

Producten: gouden kettingen met kralen in composiet en in vrolijke kleurcombinaties

 

Stijl: grafisch en kleurrijk (pastel, fluo en goud)

 

Productie: 3D geprint + handgemaakt + made in Belgium

 

www.jacquelinecompote.be

Ketting blauw-mint-roze € 34

Welkom in onze Pop-up Space!

“Dankjewel. Ik ben eigenlijk toevallig bij Juttu terechtgekomen. Ik stond in jullie winkel in Antwerpen een truitje te passen toen ik aangesproken werd door een verkoopster. ‘Wat een geweldige ketting heb je daar’, zei ze. Toen ik haar vertelde dat ik die ketting zelf had gemaakt, was ze zo enthousiast dat ze me meteen een aanvraagformulier liet invullen om in jullie Pop-up Space te staan. En nu is het zover en zit ik hier met jou te babbelen! Gek hé, hoe de dingen kunnen lopen?”

 

Jacqueline & Compote is een creatief atelier…

“Ja. Hoofdzakelijk ontwerp ik natuurlijk juwelen maar ik zie mezelf niet als een juweelontwerpster. Mezelf zo noemen doet afbreuk aan het talent van vrienden die juweelontwerp hebben gestudeerd en die dagelijks bezig zijn met het smeden van edelmetalen. Dat is voor mij juweelontwerp. Ik laat me inspireren door vormen en kleuren en toevallig is daaruit een juwelenlijn ontstaan. Maar dat hadden evengoed kerstballen, porseleinen kopjes of schilderijen kunnen zijn. Door J&C een creatief atelier te noemen duw ik mezelf ook niet in een hokje – ik hààt stempels - en kan ik nog elke richting uit.”

 

Wat krijgen we te zien van jou bij Juttu?

“9 lange kettingen en 5 korte. Op de lange ketting zitten drie grote kralen, op de korte vier kleinere kralen die aan mekaar vastzitten. Mijn bestsellers zitten er tussen, twee nieuwe kettingen die ik qua kleur heb afgestemd op een collage van Mayken (in ijzerblauw, geel en groen) en 2 Mommy setjes. Deze laatste heb ik gebaseerd op een idee van mijn mama, die mijn grootste fan is. ‘Ik wil eigenlijk al je kleurtjes Annelies’, zei ze op een dag en dat heeft me aan het denken gezet. Hoe leuk zou het niet zijn om een ketting te voorzien met 10 kralen waarmee je zelf verschillende combinaties kan maken? De Mommy Set dus, ideaal voor Moederdag trouwens (lacht).”

 

Poster Collector 'Silver' van Mayken, € 35 | Ketting geel-blauw-groen-roze-grijs, € 34 | Ketting mint-fluo-roze, € 34

Heb je zelf een favoriet?

“De lange ketting met combinatie aubergine – nude – grijs draag ik bijna elke dag.”

 

Hoe ga je eigenlijk te werk?

“Ik vertrek altijd vanuit een beeld. Een beeld dat ik bijvoorbeeld spot op Pinterest. Uit dat beeld haal ik mijn kleurcombinaties en dan ga ik experimenteren met verf tot ik de juiste kleuren gevonden heb. Nee, ik koop geen kant-en-klare verf in potjes. Ik maak al mijn kleuren zelf, vertrek vanuit de basiskleuren en dan ga ik mengen. Iets wat me altijd zo is aangeleerd op school. Als ik de juiste kleur gevonden heb, dan ga ik de kralen schilderen.”

 

Vroeger werkte je met houten kralen, nu met composiet?

“Werken met hout was te arbeidsintensief. Ik was 1 uur kwijt om 20 kralen te schuren en dan nog eens 1 uur om 50 kralen te schilderen. Ik kon de aanvragen niet meer bijbenen en ik heb er net iets teveel tennisellebogen aan over gehouden (lacht). Dus ging ik op zoek naar een oplossing. Ik kwam uiteindelijk bij een jonge gast in Gent terecht die met 3D-printing werkt. Bij hem kon ik ook met composiet werken in plaats van met plastic. Composiet voelt voller aan en is makkelijker te verven.”

 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

“Ik  zat op een terras in Leuven waar ook een groepje vriendinnen zat. Eén van hen had net één van mijn kettingen gekocht. Plots wees ze mijn richting uit: ‘kijk, zij draagt dezelfde’. Toen ik hen vertelde dat ik eigenlijk de ontwerpster was, waren ze zo onder de indruk. Tja, dan blink ik van trots hé! Ik hoop dat ik dat gevoel nooit gewoon word.”

 

Heb je een levensmotto?

“Do what you love. Love what you do.

 

Waar droom je nog van?

“Een eigen winkel. Dat hoeft daarom geen typisch winkeltje te zijn. Maar een open atelier/showroom die net wat professioneler oogt dan mijn keukentafel, dat zou geweldig zijn (lacht).”

 

Voor het interview met Mayken over haar collages, klik je hier.

 

Jacqueline & Compote vind je in de Juttu Pop-up Space van 7/04 tot 18/05/2016

De Pop-up Space met Jacqueline & Compote is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.