Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Komono: kleine dingen, grote impact    

Omdat we bij Juttu geloven dat schoonheid in kleine dingen zit: een gesprek met Anton Janssens, oprichter van en creatief brein achter accessoiremerk Komono. #EnjoyTheLittleThings

Who is? 

Anton Janssens

Leeftijd: 42

Afkomst: België

Studie: handelsingenieur

Achtergrond: was ooit professioneel snowboarder en werkte nadien in de distributie van diverse modeartikelen

Job: CEO, medeoprichter van en creatief brein achter Komono    

What about? 

Komono

Sinds: 2009

Wat is het: Belgisch accessoire-merk

Bekend om: zonnebrillen en horloges

Missie: luxe en kwaliteit toegankelijk maken

Stijl: eigentijds en eigenwijs

Doelgroep: voor iedereen met joie de vivre

Motto: where vision meets timing    

Net de details maken het verschil

Lust for Life

“Om Komono te begrijpen moeten we twintig jaar terug in de tijd. In een vorig leven was ik snowboarder. Ik hoorde bij de top van de wereld. En zoals dat gaat bij topsporters bijten ze zich ergens in vast. Geven ze niet op. Hebben ze hun doel steeds strak voor ogen. Snowboarden is bovendien een creatieve sport. Het gaat niet enkel om de eindmeet halen maar ook om de schoonheid waarop. Het is een vorm van zelfexpressie, net zoals mode dat ook is. De sport was mijn leven, ja. En mijn leven was buitensporig boeiend. Ik reisde de wereld rond en kwam in contact met de meest fascinerende culturen en mensen. Maar na enkele fysieke tegenslagen zei mijn lichaam stop en een iets te nauwe confrontatie met een lawine zorgde voor een mentale knak. Ik stopte met snowboarden maar mijn verbetenheid, de drang naar uitdaging, de zoektocht naar schoonheid, die bleven overeind. Dankzij mijn contacten in de sportwereld kon ik vrijwel meteen aan de slag als distributeur van snowboardkledij. Bleek dat ik een uitstekende neus had voor trends. Ik zat er elke keer boenk op en ik werd steeds vaker ingeschakeld als consulent om de strategie voor een bepaald brand uit te bouwen. Maar, waarom al die knowhow niet voor mezelf gebruiken? Waarom niet zelf iets uit de grond stampen? Samen met selfmade man en ex- snowboardcollega Raf Maes waagde ik acht jaar geleden de sprong. Samen delen we een drang om te ondernemen, een gevoel voor esthetiek, en above all passie en vastberadenheid om dingen waar te maken. Die ‘lust for life’ is het kloppend hart van Komono.”    

Horloge 'Winston Regal', € 89,95    

Horloge 'Moneypenny Royale', € 69,95    

Vision meets timing

“Komono betekent ‘kleine dingen’ in het Japans. Accessoires dus, meer bepaald (zonne)brillen en horloges. In beide gevallen gaat het om items die functioneel zijn maar waarbij esthetiek minstens zo belangrijk is. Items waarmee je een statement wil maken, je persoonlijkheid wil uitdrukken. En daar lag de markt dus nog open. Want brillen of horloges waren tien jaar geleden ofwel ontzettend elitair en dus pokkeduur ofwel van ondermaatse kwaliteit. Er deed niemand in de mode-industrie zijn best om ‘luxe toegankelijk te maken’. En laat dat nu net onze missie zijn: betaalbare accessoires maken met de meest luxueuze look & feel. Luxe zit behalve in kwaliteit ook in details. In kleine dingen die je product net dat tikkeltje anders maken. Zo staat ons logo op de nosepads, hebben we horloges in de vorm van een zevenhoek, hebben we in onze laatste lijn echte leisteen verwerkt… We streven naar vernieuwing en elke keer opnieuw verleggen we grenzen. Op vlak van materiaal, techniek, design en print. We zijn trendsetters, geen trendvolgers. We proberen de tijdsgeest te vangen nog voor ze het grote publiek bereikt. Komono is hedendaagse fashion uit Antwerpen. En hoewel we het brave, bescheiden Belgische denken van ons af willen schudden is het de creativiteit en de modische uitstraling van Antwerpen die ons inspireert. Op die bruisende stroom van energie varen wij graag verder.”    

 Horloge 'Moneypenny', € 49,95, Bril 'Lulu', € 49,95    

5 quickies for Anton    

1. Inspiratiebron? 
“Mijn buikgevoel zegt me welke trends zullen aanslaan. Ik laat me vooral inspireren op reis. Bruisende wereldsteden, subculturen, kunst…”

 

2. Favoriete Komono item?

“Het Winston Subs-horloge omwille van de strakke minimalistische stijl en de details in de subdial (de kleine wijzerplaat).”

 

3. Grootste compliment?
“Ik was in Berlijn voor de opening van een exhibitie van Brian Lotti, een Amerikaans skateboarder en visual artist. Het was een enorm compliment dat nota bene hij een horloge van Komono droeg. Knettergek vind ik dat.”

 

4. Mooiste verwezenlijking?

“Dat Komono na 8 jaar nog steeds groeit. We werden er onlangs voor bekroond met een Trend Gazellen Award. Het bewijst dat we geen one trick pony zijn.”

 

5. Ons thema is #EnjoyTheLittleThings. Mee eens?

“Er zit ontzettend veel waarde en schoonheid in kleine dingen. Mijn werk en mijn leven zijn vaak pure madness, maar als ik thuis kom, dan vind ik rust. Bij twee dochters die blijer zijn met een kapot fleske dan met duur speelgoed (lacht).”

Ontdek alles van Komono >>