Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Papier hier! Mayken Craenen bij Juttu

Twee creatieve talenten in onze Pop-up Space deze keer. Jacqueline & Compote showt haar statement juwelen, terwijl partner in crime Mayken Craenen uitpakt met wondermooie papierwaren. Een gesprek met de vrouw achter het papier

Wie is…

        Mayken Craenen?

 

Wie? 28-jarige self-made woman/artist

 

Studies: Taal-en Letterkunde en Culturele Studies aan de KUL. Leerde zichzelf de kunst van het illustreren en vormgeven aan.

 

Job: maakt halftijds - op freelance basis - collages, illustraties, layouts en papieren hebbedingen. Werkt halftijds in een kledingwinkel.

 

Stijl: gebruikt verschillende technieken en media: foto’s, collages, inkt, potlood, waterverf,… Mayken comnineert abstracte beelden met beelden en patronen die ze tegenkomt in de natuur en menselijke figuren.

 

Ken je van: het culinaire project: ‘Alle Dagen Honger’. Hiervoor neemt Mayken de beelden en vormgeving voor haar rekening. In 2015 verscheen het eerste boek van ‘Alle Dagen Honger’. Ook voor o.a. foodfestival ‘Krachtvoer’ verzorgt zij de illustraties. Mayken is ook een van de curatoren achter het festival voor grafische kunst 'Grafixx'.

 

www.mayken.be en via instagram @maykenmayken

Set van 3 postkaarten 'Stripes’ - € 5 | Poster 'Moon’ - € 29

Samen met Jacqueline & Compote verover jij vanaf vandaag de Pop-up Space van Juttu.

“Ik ken Annelies van Jacqueline & Compote al een tijdje. We hebben al eens eerder een Pop-up gedaan. Toen ze me vroeg om samen bij Juttu ons werk te tonen was ik dan ook meteen enthousiast. Tot ik thuiskwam en besefte dat ik helemaal niets had om te verkopen (lacht). Ik ben dan maar meteen aan de slag gegaan.”

 

Wat ga je ons tonen bij Juttu?

“Papierwaren. Postkaartjes met planten, lijnen en collages. Letterpress-kaartjes waarbij een speciaal drukproces wordt gebruikt waarmee je een diepte-reliëf krijgt. Een grote poster met een maan. En 7 exclusieve, abstracte prints (glicée-prints) van hoge kwaliteit en waarvan er maar 15 exemplaren per print zijn. Uniek en mooi om in te kaderen en omhoog te hangen. Ik gebruik telkens andere technieken of een mix van verschillende technieken. Zo heb ik gewerkt met waterverf, met potlood en inkt, maar er zitten evengoed collages bij. Die collages maak ik met knipsels uit oude boeken uit de kringwinkel en modebladen. Door die bladen te recycleren praat ik mijn tijdschriftenverslaving ook meteen een beetje goed (lacht).”

 

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Omdat ik veel verschillende technieken en stijlen uitprobeer, vind ik het moeilijk om op mijn werk een stijl te kleven. Maar de laatste jaren valt er wel meer en meer een lijn in te trekken. Mijn werk is vrouwelijk en intuïtief. Er zijn thema's die regelmatig terugkomen, zoals de natuur: bladeren of stenen bijvoorbeeld. Ik speel ook vaak met zwart-wit contrasten, gebruik veel groen en blauw en ook de lijnvoering is herkenbaar in mijn illustraties.”

 

Waar haal jij je inspiratie?

“Overal een beetje. Als ik op wandel ben bijvoorbeeld. Sinds ik veel foto’s trek, is mijn oog getraind in het spotten van details, in inzoomen. Zelfs in het stomste hoekje kan ik bijvoorbeeld twee kleuren zien die mooi bij mekaar passen. Ook op reis word ik vaak geïnspireerd. Op reis bots je natuurlijk op beelden die je anders niet ziet. Zo trok ik deze winter naar Lanzarote. De beelden van de cactussen en vetplanten ginder, in de meest grillige en zotte vormen, ze bleven maar in mijn hoofd spoken. Tja, dan moet ik daarmee aan de slag. Ik herinner me ook dat ik op een busreis door Schotland mezelf bezig hield met een hele modecollectie te bedenken op basis van het aftandse businterieur in combinatie met wat ik uit het raam zag.”

 

 

Poster Collector 'Silver', € 35 | Ketting van Jacqueline & Compote, € 34 | Kaartje 'Ice' met enveloppe, € 4

Wie bewonder jij?

“Ik volg heel erg wat er beweegt in de kunst- en designwereld en ik bewonder teveel mensen om op te sommen: de vrouwelijke textielkunstenaars uit de Bauhaus beweging, Charles & Ray Eames, Henri Matisse, Egon Schiele, Ellsworth Kelly, Dries van Noten, Mamma Andersson, Viviane Sassen, Christian Wijnants, Laura Carlin, Muller Van Severen, Maira Kalman, … Maar ik bewonder evengoed mijn dochter Malin van 7 maanden. De manier hoe zij naar de wereld kijkt. Verwonderd. Nieuwsgierig. Dat is zo inspirerend.” 

 

Wat wil je nog bereiken of waar kijk jij nog naar uit?

“Fulltime creatief zijn, da’s natuurlijk een droom. Net zoals samenwerken met andere creatievelingen. Workshops geven zou ik ook geweldig vinden. En naast illustraties maak ik graag objecten die je kan gebruiken in het dagelijkse leven. Ik zie mezelf in de nabije toekomst dus zeker nog interieurspullen en accessoires ontwerpen en experimenteren met keramiek bijvoorbeeld. Ook mijn eigen webshop is een concreet plan. En verder kijk ik uit naar de dag dat mijn dochter oud genoeg is om te beginnen knutselen. Wordt zeker een dolle boel met vingerverf (lacht).”

 

Wil je ook meer weten over de juwelen van Jacqueline & Compote? Klik hier en lees het interview.

 

De creaties van Mayken vind je in de Juttu Pop-up Space van 7/04 tot 18/05/2016

 

De Pop-up Space met Mayken Craenen is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.