Original Eskimo: hot stuff! 

In onze Pop-up Space zetten we creatief talent en warme merken in the picture. Het Belgische Eskimo is beide. Met ondergoed dat je deze winter lekker warm houdt en fris design, geïnspireerd op de urban art scene. Wij spraken met CEO Ingrid Macours. #LightenUp & keep warm!

Cardigan, € 50

Wat is (Original) Eskimo?

 

  • Wat: Eskimo is een Gents familiebedrijf dat al sinds 1906 gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van nachtmode, ondergoed en kwalitatieve basics. Original Eskimo bestaat reeds 6 jaar als collab met ondergoedbedrijf Eskimo.
  • Wie: CEO Ingrid Macours werkt al bijna 25 jaar in de modewereld (o.a. voor merken zoals Wonderbra, Ralph Lauren Lingerie en Lee jeans). Na 20 jaar wou Ingrid zich graag engageren voor een Belgisch merk. Ze staat nu al 4,5 jaar aan het hoofd van moederbedrijf Eskimo en de jongere, hippe variant Original Eskimo (een zijlijn in samenwerking met ICC Distribution).  
  • Producten bij Juttu: hip ondergoed, maar ook kwalitatieve basics zoals T-shirts, truien en hemden voor mannen. Gemaakt van natuurlijke, comfortabele materialen. Original Eskimo is geen high fashion, wel fashionable en iets dat seizoenen overleeft
  • Stijl: warm & fris, comfortabel & mooi, basic & grafisch/eclectisch
  • Dit is Belgisch! Van idee, over eigen prints en vormgeving tot aankoop en logistiek: alles begint hier in België
  • Meer info: http://www.eskimo.be en http://www.originaleskimo.com/

Wat krijgen we allemaal te zien in de Pop-up Space?

“Ondergoed voor mannen uit onze Original Eskimo collectie. Die laatste richt zich op een jonger publiek dan moedermerk Eskimo, zonder daarbij in te boeten op onze typische kwaliteit. Original Eskimo is eigentijds, edgy en heeft een lijn met een knipoog naar de urban art scene. Zo zijn we bijvoorbeeld inspiratie gaan halen bij neo-expressionist Basquiat, wat leidde tot grafische, kleurrijke en eclectische prints. Dat ondergoed wordt aangevuld met kwalitatieve basics zoals T-shirts, hemden en truien.”

 

Heb je zelf een favoriet?

“De Basquiat-lijn is heel leuk en vrolijk. Er zit bijvoorbeeld een boxershort tussen met een kleurenmix van pruim en mosterdgeel. Warm én fris tegelijkertijd. Heel geslaagd!” 

Boxer 2 pack, € 30 | T-shirt, € 30 | sjaal, € 25

Wat is voor jou het mooiste compliment?

“Als iemand me vertelt dat Eskimo niet alleen ontzettend fijn is om te dragen maar ook mooi is om naar te kijken. Dat wil zeggen dat we in onze missie zijn geslaagd: comfortabel én mooi ondergoed/homewear maken.”

 

Wat maakt dat Eskimo en Juttu zo’n goede match zijn?

“Enerzijds de look & feel. Juttu straalt een frisheid uit waar we ook bij Original Eskimo naar streven. Met de naam ‘Eskimo’ wou de oprichter de link leggen met warm ingeduffeld zijn, zoals een Eskimo, maar de naam verwijst evengoed naar een soort frisheid en puurheid. Het is die mix die ons definieert. Anderzijds klikt het met Juttu ook op vlak van storytelling. Juttu betekent ‘verhaal’ en wij hebben een verhaal te vertellen!” 

Slip 2 pack, € 30 | Slip 3 pack, € 30

Vertel!

“Ons verhaal gaat terug tot 1906, met de oprichting van een kleine Gentse handelszaak in bonneterie en mercerie (klein breigoed en garen). De firma, geleid door familie De Groote, breidde uit onder impuls van nieuwe materialen en werd dé referentie wat betreft kwalitatief, comfortabel, warm ondergoed en nachtkledij. In 1970 betrok de familie De Groote met Eskimo de 19de eeuwse gebouwen van de "Usines Cotonnières Indienneries Belges”, waar tijdens het industriële tijdperk al stoffen geverfd, gebleekt en geprint werden. In 1996 werden de hangars en entrepôts van de ‘Eskimofabriek’ te klein en Eskimo verhuisde naar Melle. Dat was de tijd van de zogenaamde ‘raves’. Overal werden spontane dancefeestjes gehouden in industriële panden. Omdat Eskimo graag een jonger publiek wilde bereiken én omdat de panden toen leeg stonden, is Eskimo de gebouwen gaan uitlenen aan organisatoren van deze feestjes. Die feestjes in de Eskimofabriek namen legendarische proporties aan. Het waren de voorlopers van wat er zich later in Culture Club zou afspelen, met artiesten zoals Saint Germain en 2 Many DJ’s. De Eskimofabriek is nog steeds beschikbaar voor evenementen, maar ondertussen zetelen er ook een heel aantal creatieve bedrijven. ICC is er gevestigd, het bedrijf die mee de lijn Original Eskimo ontwierp, maar ook een dansschool, de co-working space LikeBirds, een grafisch bureau,… Creativiteit stimuleren vinden we heel belangrijk én inspirerend.”

 

Wat zijn jullie toekomstplannen nog?

“We bestaan dit jaar 110 jaar. Het bewijs dat we kwaliteit leveren en verschillende generaties beroeren. Het zou fantastisch zijn om tegen het einde van het jaar een speciale capsulecollectie te creëren om die verjaardag te vieren. We staan ook altijd open voor samenwerkingen met bekende artiesten of met jonge designers. En we willen in de toekomst nog dichter bij onze klanten staan. We hebben recent een tweede winkel geopend, in Antwerpen. De directe feedback die we daar krijgen en waarmee we meteen aan de slag kunnen gaan, die is goud waard. Op dat elan willen we graag verder.”

Boxer 2 pack, € 30 | Trui rolkraag, € 50

Shop Original Eskimo

 

 

Je vindt de Original Eskimo producten in de Juttu Pop-up Space van 20/10 tot 30/11/2016

De Pop-up Space met Eskimo is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.