SEP VERBOOM VEROVERT MET ZIJN LIVABLE PRODUCTS ONZE POP-UP SPACE

In onze Pop-up Space zetten we een creatief talent of een origineel design in the pictureDe jonge Belgische designer Sep Verboom (25) ontwerpt interieurobjecten met beschikbaar materiaal rondom hem. Dankzij zijn project Livable Products krijgen spullen die op het eerste zicht waardeloos lijken een tweede leven. Zo maakte hij een reeks prachtige lampen, gemaakt van oude ventilatoren. En Sep geeft daar graag een woordje uitleg bij.

Wat krijgen we bij Juttu van jou te zien?

“De lampen uit mijn Fan-project. Hiervoor werkte ik samen met lokale junk shops in Cebu City, op de Filipijnen. Deze shops verzamelen oude beschermhoezen van ventilatoren. Samen met plaatselijke ambachtslieden, gespecialiseerd in weven met rotan, hebben we deze omgevormd tot een lampencollectie. Op die manier gaan dus zowel traditionele ambacht als materialen niet verloren.”

 

Welke boodschap wil je met jouw project overbrengen?

“Er wordt te laks omgesprongen met materiaal. Er zijn te veel overschotten en nog te vaak wordt gekozen voor niet-duurzaam. Ik wil mensen poken, verrassen, bewust maken dat het anders kan. Dat je mooie dingen kan maken met wat je rondom je vindt. Recycleren vind ik zo’n hokjeswoord, hergebruik moet gewoon de norm worden. Want als we niet gaan hergebruiken, zijn er binnenkort geen grondstoffen meer.”

 

Heb je zelf een favoriet?

“Moeilijke vraag. De hanglampen, als ze per twee of drie bij mekaar hangen, als een soort wolk. Slim gezien van mij hé, want nu gaat iedereen meteen twee lampen kopen (lacht). Verder ben ik ook heel trots op mijn nieuw project : ROPE Hope. Hiervoor werkte ik samen met wevers in een havendorp van Cebu City. Zij restaureren oude scheepstouwen, waarmee we dus opnieuw livable products kunnen maken zoals lampen, krukjes en spiegels.”

 

Wat moeten jouw producten uitstralen?

“Ze moeten toegankelijk zijn. Niet te complex. Het hergebruik-gegeven wil ik naar de achtergrond schuiven. Het product moet in de eerste plaats mooi zijn. Eenmaal mensen gewonnen zijn voor het design, wil ik hen de wereld tonen die erachter schuilt.”

 

 Waarom kies je voor Juttu?

“Bij Juttu krijgen merken, ontwerpers en creatievelingen de kans en een platform om hun verhaal te vertellen. Dat is supermooi en in het geval van mijn projecten noodzakelijk. Weinig winkels hechten daar belang aan.”

 

Deze maand is ons thema #TheBestIsYetToCome. Klopt dat voor jou?

“Ja, daar sta ik helemaal achter. Een positieve gedachte in een tijd van zoveel oorlog, geweld, milieuproblematiek… Het moet gewoon beter, hé! Als we allemaal bewuster gaan leven, moet het beste nog komen. Daar kijk ik naar uit. Dat, én met livable products de wereld veroveren en gelijkgestemden een platform bieden. Want met gebundelde krachten kunnen we héél veel bereiken.”

De Fan lampen van Sep Verboom vind je in de Juttu Pop-up space van 14/01 tot 24/02/2016