Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

STUDIO JUX ONTWERPSTER JITSKE LUNDGREN (35) OVER HAAR AVONTUUR IN NEPAL

Bij Juttu geloven we in brands en designers met een verhaal! En dat van Jitske van Studio Jux begon toen een paarse man haar pad kruiste…

“Jaren geleden maakte ik een studiereis door India en één ontmoeting daar zal ik nooit meer vergeten. Ik botste er op een paarse Indische man, gedoemd om door het leven te gaan in dezelfde kleur als de stoffen die hij verfde. Ik was daar zo van aangedaan. Toen ik na mijn studies aan de slag kon in de modewereld, moest ik telkens weer slikken wanneer er stoffen geverfd werden. Elke keer zag ik dat beeld van die paarse man weer voor me. Dus, besloot ik om mijn eigen weg te gaan, en om het anders aan te pakken…”

“De naam Studio Jux komt van ‘jux und tollerei’, wat Duits is voor geintjes maken. Dat is volgens ons wat mode moet zijn: fun. Voor iedereen, ook voor de mensen die de kleren maken. Het was een goede vriend die me overtuigde om op een vliegtuig richting Nepal te springen. ‘Jitske,’ zei hij ‘als je ergens goed wil doen, dan moet je hier zijn.’ En effectief, het land was zo in verval na de burgeroorlog. Mensen hadden nood aan een goede baan, stabiliteit. Vijf jaar lang ben ik in Nepal gebleven om er samen met de Nepalese vrouwen een business op de bouwen waar de werkomstandigheden goed zijn en de lonen fair.”

“Studio Jux pakt ook sociale problemen aan. Zo kunnen vrouwen thuis breien wanneer ze niet in de fabriek geraken. We steunen ook instanties om mensen aan een woning te helpen en hen een goede opleiding te bezorgen. De mensen ter plekke met grote sprongen zien vooruitgaan, dat voelt zo goed. En ze zijn ook allemaal terecht trots op hun werk. Heeft iemand een kledingstuk afgewerkt, dan naait die persoon daar een nummer in. Op onze website kan je dan via dat nummer ontdekken wie jouw kledingstuk gemaakt heeft. Zo wordt elk kledingstuk uniek én krijgt elk stuk een gezicht. “

 

“Hoewel we bij Studio Jux bewust en duurzaam te werk gaan, wil ik wel benadrukken dat we absoluut geen geitenwollensokkenmerk zijn. Het product staat centraal. En dat product moet mooi, fashion forward en kwaliteitsvol zijn. Maar als we bij het fabriceren van dat product het milieu kunnen ontzien, dan is dat meegenomen. Alles is dan ook ecologisch verantwoord: van onze stoffen over onze waslabels en etiketten tot onze flyers. En ja, zelfs onze lunch op kantoor is organisch…”

5 quickies for Jitske  

 

Stijl?
“Minimalistisch en comfortabel met een twist.”

Mooiste compliment?
“Eén van onze Nepalese collega’s fluisterde me toe dat hij zo blij was om tot de Studio Jux–familie te behoren.”

Trots op…
“… het feit dat we bewijzen dat het ook anders kan, dat je wel degelijk een modebedrijf op poten kan zetten dat respect heeft voor mens en natuur.”

 

 

Favoriete brand?
“Ik ben zot op de jeansbroeken van KOI!”

Belangrijkste levensles?
“In Nepal heb ik geleerd om dankbaar te zijn. Mensen ginder hebben zo weinig, en toch hebben ze een positieve mindset. Tevreden zijn met de kleine dingen om je heen in plaats van je te focussen op alles wat je niet hebt, dat is voor mij #lessbittermoreglitter”