basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

1 ingrediënt, 3 recepten

Moeite om elke keer weer creatief te zijn met je kookkunsten? We hebben het allemaal wel eens voor.

#SayYesToChange en ontdek hier 3x zalm, 3x anders. Smakelijk!

Zalmrolletjes met asperges

 

Ingrediënten (voor 2 personen):

* 200 g carpaccio van Schotse zalm

* peper en zout

* verse sprotfilets

* verse kruiden zoals bieslook, platte peterselie, oregano etc.

* olijfolie


* 8 verse (Mechelse) asperges


* boter


* witte, droge wijn


* zure room


* nootmuskaat, vers


* 2 handenvol lamsoor 

Zo maak je het:

  • Leg de plakjes zalm op een plank. Kruid met peper uit de molen. Leg er in de lengte enkele verse sprot lets op. Die kun je eventueel ook vervangen door heel jn gesneden gerookte hesp.
  • Versnipper de kruiden en strooi een deel ervan over de zalm. Rol die dan mooi op en steek er een prikkertje door. Bak de rolletjes kort aan in wat olijfolie. De binnenkant mag nog lichtjes rauw zijn.
  • Maak de asperges schoon. Schil ze van juist onder het kopje tot beneden. Kraak het achterste deeltje ervanaf. Snijd de asperges schuin in stukken van 5 cm. Bak ze in de pan met wat boter. Zorg ervoor dat ze nog krokant zijn.
  • Blus de asperges met een goede scheut witte wijn. Laat ze nog even verder garen, maar bak ze zeker niet te lang! Doe er op het laatst enkele lepels zure room bij om de saus mooi te binden. Breng op smaak met peper, een klein beetje zout en verse nootmuskaat. Laat de grofgehakte lamsoor 20 seconden meebakken.
  • Leg de asperges met lamsoor op warme borden en leg daarboven de zalmrolletjes. Versier met wat verse kruiden.

Recept uit 'Cesar's Kitchen', € 24,99 - Lannoo

Tamarizalm met courgettespaghetti

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

Tamarizalm:

* 600 g zalmfilet met vel

* zout

* gemalen zwarte peper

* 2 el olijfolie

* 1/2 el tamari (sojasaus)

* 1 el olijf- of avocado-olie

Courgettespaghetti:

* 1 courgette

* 2 el fijngesneden peterselie

* 2 el fijngesneden basilicum

* 1 teentje knoflook

* 4 el olijf- of avocado-olie

* 8 kerstomaten

* 2 el gehakte noten (vb. cashewnoten)

Gestoomde asperges:

* 1 bosje groene asperges (wilde of jonge)

* 1 bamboeblad of bindtouw

Gestoomde bimi:

* 1 bosje bimi (babybroccoli)

Extra:

* limoen- of citroenschijfjes

 

Zo maak je het:

  • Zet de oven op 150 °C.
  • Bestrooi de zalm met peper en zout, laat hem 10 minuten op kamertemperatuur staan. Bak de zalm in olie met de velkant naar boven. Keer de vis en bak hem ook een paar minuten op vel. Zet de zalm 10 minuten in de oven. Meng de sojasaus en de olie en bestrijk de vis ermee.
  • Maak met een spiraalsnijder dunne slierten van de courgette of snijd die in dunne reepjes. Je kunt de courgette rauw serveren of heel even in licht gezouten kokend water dompelen. Pel de knoflook en hak die fijn. Pureer de knoflook met de kruiden en voeg de olie toe. Meng de courgetteslierten met de kruidenolie voordat je het gerecht opdient. Snijd de tomaten in tweeën en voeg ze toe. Strooi er gehakte noten over.
  • Bind de wilde asperges in een bundeltje. Bereid ze 5 à 6 minuten in een bamboestomer of in een stoomoven. Als je geen van beide hebt, breng je water aan de kook in een pan en laat je de asperges met het deksel erop in de zeef stomen. Je kunt de asperges ook 2 à 3 minuten koken. Bereid de bimi op dezelfde manier.
  • Serveer de zalm met de courgettespaghetti, asperges, bimi en limoen of citroen.

 

Recept uit 'Puur en gezond koken', € 19,95 - Deltas

Pasta met zalm

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

* 300 g verse zalmfilet zonder vel

* 70 g gerookte zalm

* 300 g erwten (vers in de peul)

* 1 ui

* 8 takjes verse dille

* 50 ml wodka

* 300 g torchietti

* 20 ml olijfolie

* peper en zout

Zo maak je het:

  • Pel en snipper de ui. Spoel de dille schoon. Dep de takjes droog en verwijder de steeltjes. Houd enkele blaadjes apart voor de garnering. Dop de erwten.
  • Giet de olijfolie in een grote kook- of braadpan. Voeg de ui, de erwten, de dille, de wodka en de pasta toe. Breng op smaak met zout en peper en giet er 800 ml water bij.
  • Breng zonder deksel aan de kook op een middelhoog vuur. Roer regelmatig om tot de pasta gaar is (ongeveer 17 minuten). Snijd intussen de verse zalm in blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de gerookte zalm in reepjes. Zet het vuur uit zodra de pasta gaar is. Voeg de twee soorten zalm toe en roer goed door. De zalm gaart door de warmte van de pasta. Proef en breng op smaak. Roer nogmaals.
  • Schep de pasta in een grote schaal of in vier borden. Garneer met de apart gehouden blaadjes dille en serveer meteen.

 

Recept uit 'One Pot Pasta', € 10,95 - Deltas