LENTE OP JE BORD: BBQ!

Lente op je bord: BBQ!


De zon laat zich eindelijk zien en dat vieren we graag met een BBQ. Gooi eens wat anders op de grill dan die traditionele steak.

Sardines met salsa verde

Ingrediënten

Voor de sardines: 1 kg sardientjes, schoongemaakt olie

Voor de salsa verde: 2 bosjes bladpeterselie 1 hand verse muntblaadjes 1 rode peper 2 el kappertjes•  2 el augurkjes 6 ansjovissen•  royale scheut extra vergine olijfolie 1 tl Dijon mosterd citroensap versgemalen peper grof zeezout 

 

 

Bereiding

De sardines:

1.      Bestrijk de sardines van binnen en van buiten met olie en bestrooi ze met peper en zout.

2.      Gril ze op een hete barbecue aan weerszijden.
Als de vissen te snel garen en uit elkaar dreigen te vallen, kun je ze even op een met olie ingevet dubbelgevouwen vel aluminiumfolie of op een bakplaatje leggen.

 

De salsa verde:

1.      Verwijder de zaadjes van het pepertje. 

2.      Snijd alle ingrediënten (van bladpeterselie t/m ansjovis) fijn met de hand of gebruik de keukenmachine.

3.      Klop een dressing van de olie, de mosterd en het citroensap. De verhouding olie : citroensap = 2 : 1.

4.      Schep alle fijngesneden ingrediënten door de dressing. Breng op smaak met zout en peper. 

Geroosterde venkel met kappertjes-kervel-limoendressing

Ingrediënten

Voor de venkel: 4 flinke venkelknollen olijfolie

Voor de dressing: 2 el kappertjes 1 flinke hand kervelblaadjes •  lekkere olijfolie •  sap van 1 limoen •  1 tl limoenrasp 

 

Bereiding

De venkel:

1.      Halveer de venkelknollen, houd wat van het mooie loof apart voor de garnering.

2.      Bestrijk de knollen met een beetje olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.

3.      Rooster de knollen op een hete tot medium hete barbecue tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze regelmatig om. Leg ze niet te lang op de grill. Knapperig zijn ze het lekkerst.

 

De dressing :

1.      Hak de kappertjes en de kervelblaadjes grof.

2.      Klop een dressing van de olijfolie met limoensap, verhouding 2:1.

3.      Schenk het limoensap al kloppend door de olijfolie.

4.      Roer de limoenrasp met de gehakte kappertjes en kervel door de limoenolie. Breng op smaak met zout en peper.

5.      Lepel de dressing over de gegrilde venkel en garneer eventueel met het fijne venkelgroen. 

Gegrilde Haloumi 

Ingrediënten

haloumi aardbeien honing 

 

Bereiding

Haloumi is Griekse of Turkse kaas die heel blijft tijdens het grillen. De zoutige smaak gaat mooi samen met het zoete van aardbeien en honing.

1.      Snijd de haloumi in plakjes

2.      Bestrijk de plakjes met een beetje olie.

3.      Gril de plakjes kort op een hete barbecue. Serveer met aardbeien en een beetje honing. 

Prosecco met vlierbloesemsiroop 

Ingrediënten

prosecco vlierbloesemsiroop 

 

Bereiding

Het is het ideale aperitief maar het licht kruidige, niet al te zoete smaakje past ook perfect bij visgerechten.

1. Schenk een klein scheutje vlierbloesemsiroop in een feestelijk glas en vul het verder af met koele prosecco. 

Nog meer BBQ inspiratie (voor het hele jaar door) vind je in het boek 'On Fire', te koop bij Juttu.

On Fire!, € 24,95 – uitgeverij Snor