Bourgondisch België


Bourgondisch België 

De liefde van de Belgen gaat door de maag: eten is voor ons belangrijk en we mogen dan ook trots zijn op onze keuken. Daarom vandaag 3 Belgische toppers op het menu: asperges, gehaktballen en - hoe kan het ook anders - chocolade! #Jummy #LaVieEstBelge 

Voorgerecht: Pasta met asperges en radijs (voor 4 personen)

Gebeten door gezonde voeding? In het boek Dagen Zonder Vlees vind je meer dan 45 lekkere, vegetarische gerechten van Vlaamse koks.

Ingrediënten

* 1 ui

* 1 ei

* 750 g gemengd gehakt (varkens-kalfs)

* Paneermeel

* 10 radijzen en het loof

* 8 el olijfolie


* 20 pistachenoten


* Het sap van 1 citroen

* 5 teentjes knoflook

* 4 groene asperges


* 250 g ongekookte pasta

* 10 blaadjes rucola


* Balsamicoazijn


* Peper en zout 

Zo maak je het:

  • Maak een pesto door het loof van de radijzen, de olijfolie, de pistachenoten, het citroensap en 1 teentje knoflook te mixen. Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Snijd de asperges in schuine stukken van 1 centimeter. Snijd de radijsjes in 4 of 8 partjes, afhankelijk van de grootte. Pers de overige knoflook
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de asperges 3 minuten
  • Voeg de radijsjes en de knoflook toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg peper en zout toe
  • Kook de pasta beetgaar. Giet af en fris op met wat olijfolie
  • Meng in een kom de rucola met een paar druppels balsamicoazijn, peper en zout
  • Dresseer de pasta met de asperges en radijsjes en werk af met de rucola. 

Hoofdgerecht: Bal met stoemp en duo van sauzen (voor 4 personen)

Meer van dit lekkers? Ontdek alle recepten van Wim Balieu in zijn gehaktballenkookboek.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de gehaktbal:

* 1 ui

* 1 ei

* 750 g gemengd gehakt (varkens-kalfs)

* Paneermeel 

 

Ingrediënten voor de stoemp:

* 1 kg aardappelen

* 5 wortels

* 1 courgette

* 1 bakje champignons

* 150 g erwtjes

* Klontje boter

* Peper en zout

* Nootmuskaat 

Ingrediënten voor het duo van sauzen:

Green curry:

* 1 sjalot

* 1 appel

* Scheutje olijfolie

* 20 à 40 g groene currypasta (afhankelijk van hoe spicy je de saus wil)

* Klein stukje gember

* 2 limoenblaadjes

* 1 liter kokosmelk

 

Balls & Glory-saus:

* 1 grote ui

* 1 wortel

* 50 g gerookt spek

* Klontje boter

* 750 ml bruine fond

* Een paar takjes thijm

* Een paar takjes laurier

* 60 g veenbessenconfituur

* 1 peer

Zo maak je de gehaktbal:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Snipper de ui fijn en meng samen met het ei door het gehakt
  • Rol er vier ballen van (± 180 g per bal) en haal door het paneermeel
  • Leg de ballen op een bakplaat en zet gedurende ongeveer 30 min. in de oven. 

Zo maak je de stoemp:

  • Schil de aardappelen en wortels. Kook die samen gaar in gezouten water
  • Snij intussen de courgette in kleine blokjes en de champignons in partjes. Bak deze aan in wat olie tot ze mooi goudgeel en krokant gebakken zijn.
  • Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af, laat je de aardappelen nog wat drogen op het vuur en stamp je alles fijn met de puree- stamper
  • Voeg de gebakken groentjes en erwtjes toe. Daarna de klont boter. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. 
  •  

Zo maak je de sauzen:

Green curry:

  • Snij de sjalot en appel in grove stukken en bak aan in wat olijfolie
  • Voeg de currypasta toe en laat goed bakken. Dit zal de smaken uit de currypasta los- maken
  • Voeg de gember en gesnipperde limoen- blaadjes toe en bevochtig met de kokosmelk. Laat een kwartiertje inkoken
  • Mix de saus glad.

 

Balls & Glory-saus:

  • Snij de ui en wortel in grove stukken en bak samen met het gerookte spek aan in een klontje boter
  • Voeg de peer toe, bevochtig met de bruine fond en laat een kwartiertje inkoken samen met de tijm en laurier
  • Mix fijn en werk af met de veenbessenconfituur.


Dessert: Chai Waffles (voor +/- 10 stuks)

Meer van dit lekkers? Check de andere recepten van Baru hier.

Ingrediënten

* 250 g zelfrijzende bloem

* 250 g witte suiker

* 250 g boter

* 3 eieren

* 60 ml bruisend water

* 60 ml melk

* 4 theelepers Barú Chai Tea Powder

Zo maak je het:

  • Smelt de boter op een laag vuurtje
  • Voeg de suiker toe, roer ondertussen goed
  • Voeg nu ook de bloem al roerend toe
  • Scheid het eiwit van het eigeel. Voeg het eigeel toe aan het mengsel. Klop de eiwitten in een aparte kom op tot je een zachte glanzende textuur bekomt
  • Voeg de melk en het bruisend water toe aan het botermengsel, roer goed
  • Roer het opgeklopte eiwit onder het mengsel
  • Voeg tot slot de Chai Tea Powder toe. Bak je deeg in een wafelijzer & klaar!