basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Secret hangouts - Antwerpen

Op deze pagina verklappen we waar wij graag – en veel te lang – rondhangen. De zomer lonkt, dus hiér met die natuurlijke, gezonde lekkernijen. #BringItOn

Antwerpen
Mechelen
Mortsel

ANTWERPEN

Puur Brood - bio brood en gebak

Dag in dag uit ovenvers gebakken brood op basis van lokale teelt en zonder bewaarmiddelen. Het motto van Puur Brood: ‘Het leven is te kort voor taaie pistolets.’ Hear hear. En ook wel hiér met dat brood en die heerlijk zoete koffiekoeken.

 

Waar? Hoek Pothoekstraat en Potgieterstraat, 2060 Antwerpen
Meer info: www.puurbrood.be

Maurice - Coffee and knits

Where coffee meets knitwear. In dit concept van Véronique Leysen (en opa Maurice als muze) shop je handgemaakt en kwaliteitsvol breisel én drink je heerlijke artisanele koffie. Maar je kan je evengoed inschrijven voor een initiatie yoga, een manicure of een luxeontbijt. ‘Maurice is here to keep you warm.’ Dankjewel Maurice.

 

Waar? Schoenmarkt 25, 2000 Antwerpen
Meer info: www.mauricecoffeeknits.com

Culture Coffee - Mmm donuts...

‘We go together like coffee & donuts.’ Ofwel de leuze van deze hippe, nieuwe  koffiebar. Behalve koffie staan er ook bagels, slaatjes en pasta’s op het menu, maar toch kom je (of wij toch alleszins) hier vooral voor een felgekleurde, extra  geglazuurde donut. De ideale remedie tegen een ochtendhumeur.

 

Waar? Sint-Katelijnevest 52-54,, 2000 Antwerpen
Meer info: https://www.fascebook.com/culturecoffee.be

Les Tartes de Françoise - Tàààààrt

‘Françoise, je taarten zijn verrukkelijk’ werd er midden jaren negentig in koor geroepen in een Brusselse keuken. Het werd het begin van Françoises ateliers. Hier worden taarten op grootmoeders wijze gemaakt, met biologische en seizoensgebonden producten, zonder tierlantijntjes. Eenvoudig, maar overheerlijk. Tip: hier eet je the best brownie in town.  

 

Waar? Volkstraat 8, 2000 Antwerpen
Meer info: www.tartes.be

Het kraampje van Sudelice - Marokkaanse pannenkoeken

Op de exotische markt , aan de brandtrappen van theaterhuis Het Paleis, serveert Sudelice elke zaterdag de heerlijkste Marokkaanse pannenkoeken. Avonturiers kiezen voor een originele combi als kaas en honing, chocoholics - aren’t we all - kunnen er ook gewoon eentje met choco krijgen.

 

Waar? Elke zaterdag op de markt op de Oudevaartplaats, 2000 Antwerpen
Meer info: http://apen.be/exotische-markt

Wintervuur - Kerstival

Elk jaar doopt de zotte bende van de Wintervuur Karavaan een plek in Antwerpen tot warmste plek en tovert deze om tot Wintervuurplein. Tussen 26 december 2015 en 2 januari 2016 strijken circus- en spiegeltenten deze editie neer in Wilrijk, waar je je kan verwarmen aan burlesque attracties, hartverwarmende optredens en warme zoete wijn. Wij zijn fan.

 

Waar? Op de Bist in Wilrijk
Meer info: www.wintervuur.be

The School of Life - Filosofisch ontbijtje

The School of Life is bij ons vooral bekend om zijn boeiende how-to-workshops om in alle aspecten van het leven beter je mannetje te staan. Maar daarnaast organiseert  deze ‘school’ ook regelmatig special events. Zoals een filosofie-ontbijt bijvoorbeeld, want wat je eet zegt iets over jou. Filosoferen over eten, liefde en gezondheid doe je natuurlijk net wat beter met een bordje zoet vers fruit en een knapperige pistolet. Inschrijven via de website!

 

Waar? Op 20 december in het Munthof, Muntstraat 2, 2000 Antwerpen
Meer info: www.theschooloflife.com/Antwerp

Carotterie

When life gives you lemons, make lemonade… of gezonde sapjes. Dat is wat Peggy Acke deed toen ze geconfronteerd werd met de ene voedselintolerantie na de andere. Ze verdiepte zich in wat ze wèl nog mocht eten en begon een vegetarisch & veganistisch eethuis. Alles - juices, salades, soep, cakes & quiches - is homemade én 100% natuurlijk. Meenemen en thuis gezond doen, kan ook.

 

Waar? Sint-Jorispoort 12, 2000 Antwerpen
Meer info: www.carotterie.be

Plein Publiek

Het beste moet nog komen voor de vervallen, sociale woningblokken aan het einde van de Nationalestraat. In afwachting van hun nieuw jasje werd er op het binnenplein een groene oase in een serre van 300m2 geïnstalleerd. Je kan er terecht voor concerten, parties, comedy-avonden, drinks & food. En ook voor expo’s, want er zijn repetieruimtes en ateliers voor creatief talent. Top!

Waar? Van Craesbeeckstraat 33, 2000 Antwerpen
Meer info: www.pleinpubliek.be

Klapbar

Dé nieuwe hidden hotspot in Antwerpen: not just a bar, maar een biologisch eethuis waar je ook kunstobjecten spot, lokale producten shopt, deelneemt aan workshops en optredens of een DJ-set meepikt. Klapbar richt zijn pijlen op duurzaamheid en creativiteit, wat gegarandeerd leidt tot een serieus interessant klapke.

Waar? Klapdorp 95, 2000 Antwerpen
Meer info: https://klapbar.com

Bar Stark

'Stark’ betekent Sterk in het Antwerps, en wat een sterk concept is dit! Een koffiebar middenin het groene Rivierenhof. De inrichting is een mix van vintagemeubels, met vrolijke slingers, zachte kussens en strategisch geplaatste cactussen. Binnen kan je gezellig lezen en kunst bekijken. Maar wij zitten ook graag buiten, waar we vrolijk worden van de eerste zonnestralen, de gekleurde parasolletjes, het zoete gebak en de koffie. En die laatste is trouwens best ‘stark’, ah ja.

Waar? Cornelissenlaan 10, 2100 Antwerpen (Deurne)

Meer info: https://www.facebook.com/stark2100

 

Coffeelabs

Ideeën uitwisselen boven een dampende kop koffie, da’s het concept achter Coffeelabs, verstopt in een zijstraat van de Meir. En hoewel je hier veel creativo’s achter hun laptop spot, is Coffeelabs uitgegroeid tot veel meer dan een werkplek. De koffie, salades, limonades en biologische quiches zijn verrukkelijk, maar ons is het vooral om het groene rooftop terrace te doen waar je na het shoppen kan relaxen op de groene grasmat en tussen de bamboeplanten. Nergens in Antwerpen waan je je meer in Manhattan dan hier!

Waar? Lange Klarenstraat 19, 2000 Antwerpen

Meer info: www.facebook.com/CoffeelabsAntwerp

 

Jochen Verghote

Mokkapot

Mokkakapot is een cultuurbar in hartje Borgerhout. Behalve bijten in een boterham of genieten van een koffie, pint of powerjuice (probeer de John Massis!), kan je hier ook kunst kijken. Tijdens elk eerste weekend van de maand organiseert Mokkakapot vernissages, lezingen en workshops. De tekentafel - inclusief kleurpotloden - staat ter beschikking voor iedereen die zich creatief wil laten gaan. Net zoals de hometrainer trouwens, waarmee je al trappend je smoothie mixt.

Waar? Sergeyselsstraat 2 (Moorkensplein), 2140 Borgerhout

Meer info: www.mokkakapot.be

 

Frederik Vercruysse

Wasbar

De tijd dat je in een tl-verlichte wasserette wachtte tot je machine stopte met draaien, is verleden tijd. Bij Wasbar laat je rustig je witte en bonte was draaien, terwijl je van een cocktail, lunch of koffie geniet. Bij goed weer staan de gele loungestoelen buiten en hou je aan je wasbeurt nog een zonnig tintje over. Een wasmachine gebruiken kost 5 euro, inclusief milieuvriendelijk wasmiddel. Nu alleen nog een oplossing vinden voor die berg strijk.

Waar? Graaf van Egmontstraat 5, 2000 Antwerpen

Maar ook: Nederkouter 109, 9000 Gent en Steenpoort 2, 8500 Kortrijk

Meer info: www.wasbar.com

 

Soekmekaar

Soekmekaar is Zuid- Afrikaans voor ‘op zoekgaan naar elkaar’. Hiermee wil oprichtster, travelista en selfmade superkok Lien Kockelbergh verwijzen naar het mooie land waar ze twee jaar woonde én naar wat ze met haar ontbijt- en lunchbar wil bereiken, namelijk culinaire invloeden uit de hele wereld combineren tot een smakelijk geheel. Het resultaat? Dagverse maaltijden met onder andere hummus, exotische kruiden, bulgur en quinoa. Je kan hier ook eten afalen. Een deel van de opbrengst gaat naar kooklessen voor kansarme jongeren in Zuid-Afrika. Soek en boek nu jouw tafel!  

Waar? Pijlstraat 13, 2060 Antwerpen

Meer info: www.soekmekaar.be

 

Kris Giebens

Tranquilo

Let’s taco about de eerste taqueria in ’t Stad. Het gloednieuwe, zwoele Tranquilo serveert taco’s, quesadillas en tequila, en meer hoe dat niet te zijn. In dit Mexicaans no-nonsense eethuisje - mét terras! - blijf je ongetwijfeld de hele avond plakken. Of dat nu aan de vrolijke inrichting, de originele taco’s (butternut!) of de glazen margarita ligt, dat laten we in het midden...  

Waar? Dageraadplaats 21, 2018 Antwerpen

Meer info: tranquilo.restaurant

 

De Bomma

Bij De Bomma serveren ze Vlaamse kost, gemaakt van lokale producten en overgoten met een sausje nostalgie: van varkenswangetjes bereid in bier tot stoverij of chipolataworst. Je kan ook zelf een maaltijd samenstellen op basis van je lievelingsingrediënten, zodat het resultaat zo dicht mogelijk aanleunt bij wat de bomma in je kindertijd serveerde. Zelfs de prijzen zijn nog lekker oldskool.

Waar? Suikerrui 16, 2000 Antwerpen

Meer info: www.restaurantdebomma.be

Rik Wouters

MoMu

Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat Belgisch kunstenaar Rik Wouters stierf. Wouters, bekend om zijn symbiose van impressionistische technieken en thema’s rond huiselijk ‘geluk’, beïnvloedde veel hedendaags artiesten én zo ook de Belgische modescene. Tijdens de tentoonstelling ‘Rik Wouters & The Private Utopia’ (een samenwerking tussen het MSKA en het MoMu) kan je niet alleen zijn werk bewonderen, maar ook enkele reflecties van Belgische designers als Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Veronique Branquinho.

Waar? Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Meer info: www.momu.be

Burgers & Booze

Tasty burgers, killer cocktails en good vibes, dat is het wonderrecept van Burgers & Booze. Het restaurant raakte bekend door de eerste zwarte hamburger ter wereld (met een broodje bewerkt met bamboehoutskool). De menukaart tovert een lach op ons gezicht met verwijzingen naar filmklassiekers als ‘Lord of the Onion Rings’ of de ‘Vincent Vega Veggie’ en drankjes met onderschriften alla ‘Why get a boyfriend when you can have a bartender?’. 

 

Waar? Leopold de Waelstraat 7, 2000 Antwerpen

Meer info: burgersandbooze.be

Brood en Bloemen

“Wij willen een plek die de bijzondere dingen van het leven combineert.” En daarmee bedoelen Ine en Nathalie zelfgemaakte confituur, een bos bloemen, een lekker stuk brood met kaas, een kop verse thee… Van een dromerige setting gesproken: hier worden de kaarsen aangestoken en zak je met wat lekkers onderuit met zicht op de kleurenpracht van de boeketten die er instant geschikt worden. Eenvoudigweg genieten dus.

 

Waar? Kolveniersvest 46, 2500 Lier

Meer info: www.broodenbloemen.com

Fosbury & Sons

In de WATT-toren – het voormalige gebouw van Electrabel – neemt Fosbury & Sons de eerste verdieping voor zijn rekening met een indrukwekkende coworking spot. ‘Bring work to life’ is het motto. Ondernemers en digital nomads werken hier dan ook samen in een inspirerende, groene omgeving. Behalve om te werken, te netwerken en inspiratie op te doen, ben je hier ook dagelijks welkom voor een koffie of gezonde lunch. Leden kunnen gebruik maken van de bib en zelfs sportlessen volgen.

 

Waar? Mechelsesteenweg 271, 2000 Antwerpen

Meer info: www.fosburyandsons.com

Butchers Coffee

Niet enkel de naam maar ook de betegelde wanden, het houten kapblok en de koelkamer zijn mooie herinneringen aan wat hier ooit was: een klassieke beenhouwerij. Maar waar vroeger filet en entrecote werd gesneden, wordt nu een latte of espresso gedronken. Uitbaters Paolo en Dave werkten in koffiebars all over the world en brachten hun knowhow naar het hippe Zuid waar koffiedrinken tot topsport werd verheven.

 

Waar? Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen

Meer info: www.butcherscoffee.be

Smokey Jo's Cantina

Zomerbar Smokey Jo’s krijgt deze zomer een speelse, Mexicaanse make-over. De stoere garage wordt omgetoverd tot hete cantina: het zand is wit, het eten pittig, de muziek zwoel en de beach boys hot. Hier wordt passioneel gesupporterd voor de Rode Duivels, er is kinderanimatie en what happens in de boomhut… stays in de boomhut. Vamos!

 

Waar? Boomgaardstraat 17, 2018 Antwerpen

Meer info: www.smokeyjoscantina.be

Lazy Jack

Het Antwerpse eilandje straalt Ibiza-vibes uit sinds de komst van culinaire hotspot Lazy Jack. Lunchen, aperitieven en dineren doe je hier in een laidback sfeertje met zicht op het water. Het eten is puur en kwalitatief (gamba’s a la plancha!), het interieur is groen én industrieel en op de agenda staan yogasessies, zondagse brunches en moestuinworkshops.

 

Waar? Kattendijkdok Oostkaai 22a, 2000 Antwerpen

Meer info: www.lazy-jack.be

Black Smoke

Bij Black Smoke in de oude stadsbrouwerij De Koninck wordt het vlees onder het goedkeurend oog van wereldkampioen BBQ Jord Althuizen extra traag gegaard. Op de menukaart staan stoere en pittige gerechten zoals Beef Taco’s, Texas Style Brisket en Beer Sausage.  

 

Waar? Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen

Meer info: http://blacksmoke.be

Hoeked Doughnuts

Vers, zoet, handgemaakt en vierkant. Na uitgebreide experimenten met spelt, biet en multigranen toverde Joris Verschelden de zachtste, gezondste en meest fluffy donuts uit zijn bakkersmouw. Of je nu houdt van klassiekers alla ‘Vanilla Glaze’ of een voorkeur hebt voor gedurfde creaties zoals ‘Matchamatch’ (op basis van Japanse thee en pindanoten), you will be hooked.  

 

Waar? Oudaan 4, 2000 Antwerpen

Meer info: www.hoekeddoughnuts.be

Bar Palmier

Toprestaurant L’Epicerie du Cirque breidt uit met ‘Bar Palmier’. Naast raw wines en crafbeers staan hier ook bijzondere hapjes van sterrenchef Dennis Broeckx op de kaart. Wij spotten bijvoorbeeld foodfestivalbestsellers als taco’s met buikspek en krab of gerookte makreel met kaas en gepekelde radijs. Chillen doe je tussen het groen van palmblaren. Is het al aperitieftijd?

 

Waar? Volkstraat 16, 2000 Antwerpen

Meer info: www.barpalmier.be

Hümm

New kid in town Hümm is een hummusbar, opgericht door een koppel culinaire reisfanaten. Door bewust voor één product te kiezen, wordt de voedselverspilling tot een minimum herleid en kan de hoogste kwaliteit gegarandeerd worden. De kikkererwt gaat overigens niet vervelen, want je kan kiezen uit 12 verschillende varianten, van curry over pompoen tot rode biet. Dip. Dip. Dip.  

 

Waar? Kronenburgstraat 90, 2000 Antwerpen

Meer info: www.hummantwerp.be

Standard

De pizza’s van Standard zijn nauwelijks ‘standaard’ te noemen. Zo kiest men hier voor zuurdesemdeeg wat beter verteerbaar én suikervrij is. Voorts werkt Standard met biologische, onbespoten groenten en staan er heerlijke salades met flatbread op het menu. ‘Weet wat je eet’ is hun mantra, en dat schreeuwen ze van de daken van de vernieuwde Antwerpse PAKT-site.  

 

Waar? Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen

Meer info: www.standardpizza.be

Meatpack Antwerpen

Ontdek een vleugje Manhattan in downtown Borgerhout. Meatpack – gelegen in een enorme, oude fabrieksloods – is de perfecte hangout voor wie houdt van kunst, feestjes en foodtrucks. De creatieve evenementenlocatie kreeg een indrukwekkende street-art make-over, waardoor de übercoole events, jazzconcerten en vernissages nog meer prikkelen.

 

Waar? Samberstraat 40, 2060 Antwerpen

Meer info: https://www.facebook.com/meatpackantwerp

Vers Zuid

Nadat Nelly Snoeys jaren in de horecasector had gewerkt, kriebelde het om zelf iets te beginnen. De voorwaarden? Gezond. Vers. En lekker. Die droom maakte ze samen met An Cambré waar. Vers Zuid is een winkel en take-away bekend om zijn verrassende broodjes, groene salades en sapjes zonder toegevoegde suikers en andere – I quote – ‘brol’.

 

Waar? Kloosterstraat 187, 2000 Antwerpen

Meer info: www.verszuid.be

Moss

Your living room away from home, zo omschrijven topchef Dennis Broeckx en zijn vrouw Ellen van restaurant l’Epicérie du Cirque hun ontbijt- en lunchzaak Moss. Hier geniet je van een boosting maaltijd waarbij planten en kruiden centraal staan. De sfeer is ongedwongen, bovendien staan er ook voor de allerkleinsten versbereide kinderpapjes op het menu.

 

Waar? Volkstraat 11, 2000 Antwerpen

Meer info: www.mossantwerp.be

MECHELEN

Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe

Een bier- en lunchbar met wellicht de langste én leukste naam ter wereld. Inspiratie hiervoor haalden de oprichters bij een gedicht van Jules A. Deelder. Deze bar is een überrelaxte hangout – trek hier gerust je schoenen uit! – waar je overdag terecht kan voor een salade, koffie en zoetigheid en ’s avonds een speciaal biertje drinkt terwijl je geniet van swingende muziek en fijn gezelschap. Als wij onze ogen toedoen… zijn we nog steeds daar!

 

Waar? Grote Markt 11, 2800 Mechelen

Meer info: www.honoloeloe.com

MLKSHKBAR

Ogen openhouden, want dit Scandinavisch getinte adresje mag je niet voorbijlopen: aan de ingang van de Kruidtuin blendt MLKSHKBAR op slechts een paar m2 heerlijk romige milkshakes. Oh nostalgie, want in jouw beker belandt nog écht versgedraaid ijs inclusief vers fruit. Go classic of probeer een van hun verrassende smaken zoals popcorn-karamel. Nog net iets te fris? Probeer dan chocolademelk met hazelnoot of warme melk met rozemarijn…

 

Waar? Kruidtuin, 2800 Mechelen

Meer info: www.eiskreem.be

Bar Klak

Bar Klak zorgt voor gezonde fuel for on the go in de vorm van take-away koffie, Corn Klakes, quiches, panino’s en salad jars. Eten en drinken doe je hier rechtstaand, tenzij je één van de weinige krukjes mét zadel als zitvlak en pedalen als voetsteun weet te bemachtigen. Deze express bar werd opgericht in het voormalige, smalle Klakkenhuizeke en dankt zijn naam aan de bekende hoeden- en pettenwinkel die er jarenlang huisde. Petje af!  

 

Waar? Schoenmarkt 5/6, 2800 Mechelen

Meer info: www.barklak.be

T'île Malines

Vergeet de Caraïben, het leukste eiland ter wereld ligt gewoon in Mechelen. Bij T’île Malines kan je de hele zomer komen spelen. Gooi je benen in de lucht tijdens een afterwork feestje, plooi je lichaam in lotushouding op Yoga Zaterdag, bezoek rommelmarktjes, plan een avondje openluchtcinema of schrijf je in voor een initiatie hoelahoep.  

 

Waar? Rode-Kruisplein 12, 2800 Mechelen

Meer info: www.tilemalines.be

Pinxtos

Pintxos zijn kleine maaltijden – net wat groter dan een tapa – die je samen met vrienden en familie verorbert. De oorspronkelijke pintxos komen uit het Spaanse Baskenland, maar in Mechelen serveren ze de wereldkeuken in miniformaat. Kies, bestel aan de toog en stouw je tafeltje vol met hapjes zoals tartaar van zalm, gegrilde groenten of gevulde portobello.  

 

Waar? Nauwstraat 10, 2800 Mechelen

Meer info: https://www.pinxtos.bar

MORTSEL

Barbier Viktor

Alleen mannen welkom in de mancave van barbier Viktor Grandry. Hier kunnen ze terecht voor een knip- en/of scheerbeurt in een authentiek decor dat doet verlangen naar the good old days. Denk bijvoorbeeld aan retro meubels zoals ouderwetse barbierstoelen. Zelfs het wachten is hier plezant, want je kan jezelf entertainen met een partijtje dobbelen (‘pietjesbak’) of kaarten terwijl je getrakteerd wordt op een Seefbier, Bootjesbier of espresso.      

 

Waar? Mechelsesteenweg 102, 2640 Mortsel

Meer info: www.barbierviktor.be