7 X GROEN DOEN

1. Adopteer een plant

De vrijwilligers van Plantenasiel vangen ongewenste planten op, verzorgen ze en regelen een nieuwe thuis. Dat doen ze uit liefde voor all things green én als statement tegen de wegwerpmentaliteit. Via hun Facebookpagina kan je zien welke plantjes ter adoptie worden aangeboden en toon je je interesse in een comment. Nadien worden de planten verloot en kom je via een statusupdate te weten of jij de trotse moeder of vader bent geworden van een tweedehands ficus, cactus of bananenboom. Zelf op te halen!

Meer info...

2. Deel een rit

BlablaCar brengt iemand die een autorit zoekt samen met een betrouwbare bestuurder mét lege zitplaats(en). Op de website geef je plaats van vertrek en aankomst in, waarna je op basis van een (kleine) vergoeding en eventueel een beoordeling een bestuurder selecteert die dezelfde richting uitgaat. Of je vult zelf je route in plus het aantal personen die je die dag kan of wil meenemen. Groen, sociaal en voordelig.

Meer info..

3. Red een kip

Wist je dat legkippen gemanipuleerd worden met licht en voeding om zo meer eieren te leggen? Nog steeds leven deze kippen in slechte omstandigheden en worden ze na een jaar al afgevoerd voor de slacht. Vzw de Ark van Pollare red deze kippen en bied hen via het project Red Een Legkip te koop of ter adoptie aan. In dat laatste geval heb je voor 5 euro per maand maandelijks recht op 24 kakelverse eitjes. De Ark geeft jouw kakelkont ondertussen gevarieerde voeding en een ruim en veilig plekje, zowel binnen als buiten. Laat een kip een kip zijn, zoiets.

Meer info..

4. Schenk je restjes

Sharing is caring! Freego (Free & Go) is een initiatief uit California dat werd opgepikt door de Gentse natuurarts Stef Mintiens. De man kon het niet langer aanzien dat verse gerechten in de vuilbak terechtkwamen. En dus besloot hij koelkasten voor zijn deur (in de Koning Albertlaan, Gent) te zetten waar hij gratis leftovers in uitstalt. “Maakt niet uit wie het meeneemt, zolang er maar iemand gelukkig van wordt.” Je kan ook zelf versbereide gerechten in de koelkast droppen. Stef werd al gekopieerd in Antwerpen en Brussel. Who’s next?

Meer info... 

5. Pluk fruit

Pluktuinen zijn zowat de groenste trend van het moment, letterlijk dan. Steeds meer plantages stellen vanaf mei (nu al in je agenda zetten dus!) hun tuinen open voor het grote publiek. Ze voorzien je van plukemmertjes en duiden op een gedetailleerde kaart aan waar je welke vruchten vindt. Vervolgens laten ze jong en oud los op onder andere frambozen, bosbessen, kersen en druiven. Op het einde van de dag reken je af wat je geplukt hebt. Verser dan vers. Carpe diem.

www.purfruit.be

o-bio.be

www.mariesgarden.be

6. Shop zonder plastic

Zelfs voor de groensten onder ons is het een uitdaging om te leven zonder plastic. En hoewel een herbruikbare tas tijdens het shoppen al een stap in de groene richting is, kan het nog beter. Wat dacht je van een Zero Waste Shop, een biowinkel zonder verpakkingen, waar zowel voedingsmiddelen als wasproducten, zepen en shampoos aangeboden worden in silo’s, schepbakken en bidons. Je neemt je eigen bokaal of papieren verpakking mee, vult, weegt en rekent af. Samen naar een kleinere afvalberg door te precycleren. Wij voorspellen een trend!

berobuust (Antwerpen) 

ohne.be (Gent) 

contentcvba (Leuven)

7. Recycleer je fiets

Wouter Ulburghs heeft een groene droom: de fiets zo hip maken dat stadsmensen hun auto inruilen voor een tweewieler, om zo de C02-uitstoot in steden tot een dieptepunt te brengen. Die missie probeert hij te bereiken via zijn fietsenmerk Cycloop (Cycle + Loop), dat unieke fietsen ontwerpt op basis van oude, versleten modellen. Heb je nog een koersfiets van je opa of een bike die je kreeg voor je plechtige communie? Cycloop stopt hem graag in een hip, nieuw jasje.

www.cycloop.eu