Spotted in Juttugram

#ITSGETTINGHOTINHERE

 

Hello ju! Het leukste nieuws, de mooiste verhalen en de meest inspirerende shoots die lees en bewonder je in onze tweemaandelijkse krant Juttugram (gratis bij Juttu!). En we hebben meer goed nieuws, want wie onze papieren* versie gemist heeft - of wie graag nog eens terugblikt – die kan de artikels ook hier bekijken.

 

De nieuwe editie van onze krant Juttugram is hot as hell. We vulden onze valiezen met exotische musthaves. We deden très cool at the pool in frisse zomermode en funky swimwear (His & Hers). We spraken met de man achter duurzaam zwemshort merk Oceans The Brand (Interview). We stelden een nieuwe Pop-up Space voor met 9 beloftevolle Belgische brands (Het Laatste Woord), omdat het heetste design gewoon van bij ons komt. We nipten van onze Spicy Margarita (Culi) en we luierden wat in de hangmat (Deco), wegens te warm, en te lui. Een krant met nieuws heet van de naald, en uitermate handig om jezelf wat koelte mee toe te waaien.

Read. Love. Repeat. 

Lookbook: Cool by the pool

Verfrissende zomermode with a splash #itsgettinghotinhere

DID JU KNOW…

…. dat de slippers van Braziliaans merk Havaianas gemaakt zijn van duurzaam natuurrubber? Havaianas zet zich in voor de bescherming van het Braziliaanse regenwoud en steunt wetenschappelijk onderzoek voor het behoud van de Abrolhos-zee en haar fauna.

HOT TREND

De zomer kleurt exotisch met bold colours en eyecatching prints zoals palmbomen, ananassen en allerhande tropische bloemen. Deze prints met elkaar mixen en laten clashen is overigens ook helemaal on trend.

Exotique fantastique

Het hoofd koel, de look hot dankzij een hittegolfproof mix van exotische prints, happy kleuren en accessoires voor een graadje meer. #itsgettinghotinhere

Shop alle producten

Poster van Gerda Dendooven

Afkomst: België (Kortrijk - Gent)

Carrièreverloop en job: studeerde Grafiek aan KASK (School of Arts Gent) / Startte haar kunstcarrière met het begeleiden van kinderateliers in musea zoals MSK Gent en MUHKA / Schrijft en illustreert boeken waarvan er enkelen bewerkt werden tot een theatervoorstelling / Werkt voor diverse uitgeverijen, tijdschriften en commerciële opdrachten / Doceert grafische vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Gent / Geeft  performances waarbij ze live tekent op muziek of bij teksten / Schrijft theatervoorstellingen en staat soms zelf op de planken 

Bekende werken: IJsjes  – tekst & illustraties (won een Boekenpauw) / Luna van de Boom van Bart Moeyaert – illustraties (won De Gouden Uil) / Het verhaal van Slimme Krol – tekst & illustraties (won Het Gouden Penseel)

Stijl: haar werk kenmerkt zich onder andere door bijzondere kleurencombinaties, buitenproportionele verhoudingen en absurde humor    

Meer info: via iedereenleest.be en singeluitgeverijen.nl    

“Hoe ik te werk ga? Goh, ik denk eerst na en laat me inspireren, daarna teken en schets ik. Vervolgens knip ik mijn figuren uit en componeer zo een geheel, waarna ik digitaal aan de slag ga. Ik werk altijd op zolder. Tijdens de zomermaanden is het er bloedheet. Zet ik de ventilator aan, dan waaien mijn geknipte figuurtjes weg. Daarom werk ik in mijn blootje.”

Download de poster

Column

Aan het woord:
Katrin Swartenbroux 

Ken je van…
haar artikels in De Morgen, op Instagram toont ze onder het pseudoniem @FakePlasticRuby een glimp van haar leven 

Haar zomerplannen? Verdwijnen in een goed boek, in de massa op een muziekfestival en in de kolkende zee 

Heeft de hots voor... haaien en geslaagde high fives

“Mademoiselle, mademoiselle, tapis Berber, prix Maroccain!”

Ik schud mijn bedekte hoofd, terwijl ik het prikkende zweet uit mijn ogen knipper.

“Shoukran, In Sha Allah.” Niet nòg meer textiel.

 

Ik kwam naar Marokko om mezelf te vinden, maar ik loop vooralsnog verloren in de dresscode. Dit is immers geen vakantieland waar je afgeknipte jeansshorts mixt met mouwloze tops, je combineert hier traditie met temperatuur. Hoewel bezoekers geen kledingregels voorgeschreven krijgen, is het wenselijk om je een beetje welvoeglijk te kleden. Niet te bloot dus. Dat is niet enkel om onkiese gedachten te temperen, in principe kunnen de juiste lappen textiel net wat verkoeling en bescherming bieden tegen de zon. Zeker natuurlijke materialen als zijde, linnen en katoen vormen een extra waaier voor de zeldzame Sahara-bries. Om helemaal op de elementen en de elementaire beleefdheid voorbereid te zijn, wikkel je deze stoffen het beste over elkaar heen met de elegantie van een vleesgeworden artisjok die, afhankelijk van de locatie (een beschut restaurantje of een openbare moskee) meer of minder van zichzelf onthult. Geloof me, dat klinkt poëtischer dan het is. Simpeler ook. Want hoewel het in principe gewoon om het garneren met je garderobe draait, is laagjesmode in werkelijkheid toch vaak letterlijk een ander paar mouwen. 

 

In de souks van Chefchouan zie ik heel wat mensen die wél doorwinterd zijn in zich zedig wapenen tegen de zomerzon. Ze dragen losse, lange broeken en luchtige shirts, gedrapeerde shawls en zwierige rokken over elkaar heen. Sommigen zie ik zelfs een soort witte steunverbanden over hun armen en onderbenen schuiven. En dan zijn er nog de Marokkaanse meisjes, die als uit een koortsdroom in de broeierige hitte verschijnen met prachtig geborduurde gandoura’s en djellaba’s. Geen druppeltje zweet verraadt een mogelijk ongemak, hun donkere irissen steken scherp af tegen het wit van hun ogen. Het contrast met mijn knalrode hoofd zou een lokale ambachtsman vast inspireren tot een meesterwerk, maar voorlopig zorgt het er vooral voor dat ik gefrustreerd voor de spiegel sta.

 

“Hoe doen ze het toch: geen druppeltje zweet verraadt een mogelijk ongemak bij die prachtige vrouwen”

 

Ik kwam naar Marokko om mezelf te vinden, maar ik kom ’s ochtends zodanig vaak uit de kast dat ik een identiteitscrisis nabij ben. Ik gooi at random een aantal kledingstukken over elkaar heen, die ik doorheen de dag opleuk met gekochte armbanden en gekweekte zweetvlekken. Het resultaat is niet om over naar huis te schrijven. Dat doe ik ook niet: de laatste postkaart die ik naar het thuisfront stuurde, werd in 2016 op de postbus gedaan en heeft Antwerpen nog steeds niet bereikt. Momenteel vertrouw ik  bijna iedere dag op het soort gewaad dat zelfs mijn grootmoeder te zedig had gevonden. De A-lijn en lengte van de jurk ogen prachtig bohémien op het modellenlichaam van een vriendin die me het kledingstuk leende. Op mijn anderhalve meter is het echter niet veel soeps en vooral veel soepjurk. Een tafellaken. Een opvouwbare tomatenserre. Een werptent.

 

Ik kwam naar Marokko om mezelf te vinden, en blijkbaar is een tent mijn stijlicoon.” 

Deco: Just hanging

Laat die hittegolf het perfecte excuus zijn om languit te luieren. #itsgettinghotinhere

1. Vernieuwend én toegankelijk, het zijn de key waarden van Serax, een Belgisch collectief van nationale en internationale designers die alledaagse interieurspullen een stijlvolle twist geven.

2. Interieurmerk Madam Stoltz werd opgericht door de Deense Pernille Stoltz. Twintig jaar geleden werd ze verliefd op India, sindsdien creëert ze home accessories met een boho touch en minimalistische Scandinavische invloeden. Swingend én handmade with love.

3. Nederlandse boezemvrienden Emiel Hetsen en Sander Klaver (H&K dus) steken via hun merk HK Living dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen in een hip jasje. De collectie bevat heel wat natuurlijke elementen en is zowel tijdloos als eigentijds. Dit multifunctionele dekentje, s’il vous plaid!

4. Nederlands brand Urban Nature Culture – kortweg UNC – vertelt via een collectie van stoere en natuurlijke home stuff verhalen van over de hele wereld. Het merk is het geesteskind van globetrotter Anne Marie Hermans, die haar reisindrukken verwerkt in handmade accessories. Uniek, Natuurlijk en Creatief.

Shop alle producten

Culi: Spice spice baby

Just add tequila. #itsgettinghotinhere

SPICY MARGARITA

Recept voor 1 glas

Dit heb je nodig:

15 ml Spicy Margarita Cocktail Syrup • 35 ml tequila • 20 ml Cointreau • 20 ml limoensap + een schijfje limoen • een scheutje spuitwater • een snufje cayennepeper • 1 tl honing • ijs

Zo ga je te werk:

1. Wrijf wat honing langs de rand van je glas en strooi er vervolgens de cayennepeper over

2. Doe tequila, Cointreau, siroop en limoensap in een shaker met wat ijs. Goed schudden!

3. Schenk de cocktail in het glas en voeg er het spuitwater bij

4. Rijg een schijfje limoen aan een prikker en werk er je cocktail mee af

5. Cheers!

Cocktail wordt mocktail

1. Vervang de Cointreau en de tequila door citroenlimonade

2. Voeg een scheutje vers limoensap toe

3. Maak je drankje eventueel wat zoeter met honing

 

Tip!

Scoor met originele ijsblokjes door vooraf kruiden of fruit in de ijsblokvormpjes te doen. Voeg water toe en zet minstens 4 uur in de vriezer. 

Shop alle producten

Secret HANGouts

Burn baby burn!

Wij verklappen waar wij graag – en veel te lang – rondhanden. Deze editie: exotische hotspots met hier en daar een extra pepertje op het menu. #itsgettinghotinhere 

ANTWERPEN

Mission Masala

Na twee succesvolle Indian foodtrucks vonden Tim (dj en bezieler van het Barrio Cantina Foodtruckfestival) en zijn vriendin Pavan (Londense foodie met Indische roots) het hoog tijd voor een vaste stek. En zo verhuisde er een stukje Bombay naar de hippe, Antwerpse Troonplaats. Mission Massala staat voor kruidig, Indisch soulfood, geserveerd in een urban, kitscherige setting. Onze favorieten: de veggie pappadoms en de Bombay Badboy Burger met lam. Dat tikje spiciness spoel je weg met een fris Indisch biertje of een cocktail. Mission accomplished!

Waar? Dendermondestraat 68, 2018 Antwerpen

Meer info: missionmasala.be

ANTWERPEN

BÚN

Asian streetfoodbar Little BÚN heeft sinds vorig jaar een grote broer. Bij BÚN worden Vietnamese smaken tot een hoger niveau getild dankzij onder andere kwalitatieve ingrediënten uit eigen land. Gespot op de kaart: homemade rice noodles, steamed bun met West-Vlaams Red beef en crispy pancakes met pork belly. De pittigheid blijft bij BÚN perfect in balans dankzij de frisse toetsen. Bedoeling is dat je deelt met je tafelgenoten, but hey… we don’t judge.

Waar? Volkstraat 43, 2000 Antwerpen

Meer info: bunantwerp.be

 

ANTWERPEN

Loa

Goua Grovogui werd geboren in West-Afrika, maar verhuisde op zijn zeventiende naar België waar hij via zijn adoptiegezin in contact kwam met wereldkeukens zoals de Aziatische, de Mediterraanse en de Belgisch-Franse cuisine. Vandaag tovert hij in zijn eigen streetfoodbar al deze culturele invloeden om in eigentijdse, no-nonsensegerechtjes, van Marokkaanse pannenkoekjes met dadels en feta tot tortillas.

Waar? Hoogstraat 77, 2000 Antwerpen

Meer info: loa.be

GENT

Aroy Aroy

Chef-kok Jason Blanckaert en fotograaf Michael Blanckaert delen behalve ouders ook een liefde voor bier en een passie voor Thailand. Michael gaf er zeven jaar lang les en maakte er meanwhile geweldige foto’s, kleinere broer Jason raakte verslingerd aan onder andere curry en chili en ging er vervolgens mee aan de slag. Bij Aroy Aroy (vertaald: lekker, lekker) serveren de broers eenvoudige maar pittige Thaise gerechten met een toets Gents, verrassende bieren en natuurlijke wijnen. Wie ook thuis wil experimenteren, grabbelt bij het afrekenen ook nog het Aroy Aroy-kookboek met topgerechten en dito foto’s mee.

Waar? Lange Steenstraat 10, 9000 Gent

Meer info: aroyaroy.be 

GENT

Holy Guacamoly

‘We can cook happiness’, dat is het motto van het Mexicaanse fast dining-concept Holy Guacamoly. Die happiness vertaalt zich in op maat gemaakte burrito’s. Je kiest zelf de grootte, de vulling (tinga chicken? guacamole?...) én de salsa (hot red chili of course). Zaakvoerder Gunther de Neve opende intussen al twee vestigingen in Gent en ziet het als zijn missie om aan te tonen dat fastfood heus niet ongezond hoeft te zijn. Daar worden wij blij van!

Waar? Koningin Elisabethlaan 4 & Vlaanderenstraat 123, 9000 Gent

Meer info: holyguacamoly.be

BRUSSEL

Foodmet

Het walhalla van de authentieke wereldkeuken bevindt zich sinds 2015 bij Abattoir in Brussel. De Foodmet is een overdekte markthal met meer dan vijftig verschillende standjes waar je vlees, vis, groenten, fruit, olijven, brood, kazen en kruiden vindt. Je kan er ook gewoon heerlijk ronddwalen, al je zintuigen openzetten en hier en daar van een lekkernij proeven. Of je kan van de Brusselse couleur locale, een ontbijt of lunch genieten in de Foodmet-bistro. Alle smaken van de wereld onder één dak. Bruxelles, ma belle.

Waar? Abattoir, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Brussel

Meer info: abattoir.be

BRUSSEL

Holy Smoke

Het BBQ-seizoen is al even upon us. Wie niet zo handig is met marineren en grillen (of met de barbecue überhaupt aan krijgen), kan terecht bij Holy Smoke. Dit restaurant werd opgericht door een Frans koppel dat verliefd werd op Texas en het beste uit die streek transporteerde naar Sint-Gillis. Meat lovers halen hun hart op bij meat porn plates vol slow & low cooked brisket, ribbetjes en pulled pork. Pimp je maal met spicy nachos en hot BBQ-saus!

Waar? Hallepoortlaan 9-10, 1060 Brussel

Meer info: holysmokebrussels.com

Het laatste woord! 

House Raccoon

Ik Koop Belgisch. En ju?

In onze Pop-up Space zetten we creatief, ondernemend talent in the picture. In deze krant verdient dat talent het laatste woord. In deze editie gaat het laatste woord naar Anneleen Durnez van House Raccoon.

Interview 

OCEANS    

THE BRAND

VITAMINE ZEE

“Ik ben geboren in de mooiste badplaats van ons land: De Haan. Als kind was het strand mijn speeltuin en zoals dat gaat met mensen die opgroeien aan de kust, kruipt de zee onder je huid. Overal waar ik kom, zoek ik oceanen op en spring ik er het liefst meteen in. Zo ook tijdens mijn reizen doorheen Thailand, Bali en Mauritius. Het was op deze bestemmingen dat ik geconfronteerd werd met de plasticvervuiling die de stranden, de zeeën én hun bewoners teisteren. Vreselijk om te zien, al dat afval op zo’n paradijselijke setting. Plastic afval uit westerse contreien wordt nog steeds in grote aantallen verscheept naar deze arme gebieden, waar vaak geen besef heerst over de impact ervan op ons milieu. Plastic wordt er gewoon in brand gestoken of in het water gedropt. Jaarlijks komt er meer dan acht miljoen ton in de zee terecht, wat miljoenen dieren het leven kost. Hallucinant!

Opruimacties zijn uiteraard geweldige initiatieven, maar ik vroeg me vooral af wat er nadien met al dat plastic gebeurde. Bleek dat het wel werd verzameld, maar amper gerecycleerd. Zo is het zaadje dus geplant...”

 

Lees het volledige interview

*“Met al het drukwerk dat we dagelijks produceren zien we het als onze verantwoordelijkheid om strenge ecologische eisen aan onze drukkers te stellen. Per type drukwerk bekijken we grondig hoe we het verschil kunnen maken.”    

 

Van recyclage, het gebruik van papier met FSC-label en ecologische inkten tot warmterecuperatie en CO2-neutrale druktechnieken: alle drukkerijen waar Juttu mee samenwerkt doen bijzondere inspanningen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Een must voor ons én de planeet!