Spotted in Juttugram

#ISAYTAKEMEOUT

 

Hello ju! Het leukste nieuws, de mooiste verhalen en de meest inspirerende shoots die lees en bewonder je in onze tweemaandelijkse krant Juttugram (gratis bij Juttu!). En we hebben meer goed nieuws, want wie onze papieren versie gemist heeft - of wie graag nog eens terugblikt – die kan de artikels ook hier bekijken.

 

Buiten is het beter. En daarom kropen we voor de nieuwste editie van onze krant Juttugram vanonder ons fleece dekentje en trokken we de deur achter ons toe. Het terras kreeg een Zuiderse make-over en onze garderobe werd in de bloemetjes gezet (His & Hers). We spraken met de man achter chillax brand Bask in the Sun (Interview) en met de vrouw achter speels lingeriemerk Love Stories (Het Laatste Woord). En we aten lekker buiten, in het gras én op een terras (Culi). Haal wat Juttu in huis en bekijk onze interieurtips (Deco). En kom erachter waar wij graag uithangen, wanneer we niet aan het werk zijn (Secret Hangouts). Break out or stay in, in een übercomfy outfit én met al deze inspirerende artikels. Read. Love. Repeat. That’s us!    

Lookbook: bloemetjes buiten

Groene vingers & bloemen in alle kleuren. #isaytakemeout

DID JU KNOW…

… dat het Britse Ben Sherman klassieke, nerdy Ivy League-hemdjes bijzonder maakt door statement kleuren en funky prints te gebruiken? Het merk valt daarmee in de smaak bij britpopbands als Blur en Oasis

 

TREND GESPOT!

Orange  is the new black. Pittig, vurig en dynamisch!

 

Stay in - Go out

Binnen blijven of buitenkomen? Van übercomfy tot statement wear.
#isaytakemeout #jusayletsstayin

 

Shop alle producten

Poster van Sebastiaan Van Doninck

Job: fashion illustrator
Afkomst: België
Bekende werken: ‘Geluk voor Kinderen’, ‘Het Meisje met de Botjes’ en ‘Kat: met hoofdletter K’.

Stijl: kleurrijk met een donkere twist. Tekent vaak fauna en flora en projecteert graag menselijke eigenschappen op dierenfiguurtjes. 

Meer info: sebastiaanvandoninck.com + volg op instagram @sebastiaanvandoninck

“Het heeft iets humoristisch, hoe het ene personage het andere letterlijk naar
buiten trekt. Aan zijn kraag nota bene. Maar er zit ook een diepere betekenis achter: de tekening verwijst naar de generatie klimaatspijbelaars en het groeiende activisme binnen de maatschappij. Het is tijd voor ACTIE. Binnen blijven zitten behoort voorgoed tot het verleden.”

 

Download de poster

Column

ID/ photo agency

Aan het woord:
Bleri Lleshi

Ken je van…
bestsellers als ‘Liefde in tijden van angst’ (2016) en ‘De kracht van hoop’ (2018), verder is hij politiek filosoof en docent aan UCLL

Streeft ernaar
al z’n studenten een stem te geven

Zijn motto?
‘Kom uit je comfortzone!’ en ‘Alles komt goed’

Het is een van dé grootste nachtmerries voor studenten: een microfoon onder de neus gedrukt krijgen in een grote aula. Voor mijn studenten is het echter een wekelijkse realiteit. De micro gaat niet enkel naar de weinigen die vrijwillig hun hand opsteken, maar ook naar de studenten die ik er zelf uit pik. Ik vraag hen naar hun mening, visie of ervaringen. Dit zijn ze niet gewoon en dus spartelen ze in het begin tegen.

Voor de meeste docenten werkt het andersom. De aula of klas bestaat uit twee ruimtes: die van de docent en die van de studenten. Alsof het een heilige grens is die je niet mag oversteken. Ik pleit er net voor om studenten van de eerste dag van hun studiecarrière uit hun comfortzone te halen. Ze moeten beseffen dat ze niet op die banken zitten om braaf te luisteren en neer te pennen wat ze horen of wat ze op het bord of het scherm zien verschijnen. Horror, noem ik dat. 

Studenten zijn jonge mensen die je meer dan wie ook moet uitdagen. Dat gebeurt niet door ze braafjes op te sluiten in hun eigen kleine wereld, wel door hen te betrekken, serieus te nemen, te laten nadenken over zichzelf en de wereld. Kortom: hen bewust te maken zodat ze sterker in hun schoenen staan. Om dit te realiseren, moeten studenten en docenten uit hun comfortzone treden, openheid tonen en het gesprek durven aangaan met elkaar.

Vanzelfsprekend? Absoluut niet! Ze hebben doorheen hun schoolcarrière geleerd dat ze moeten luisteren en memoriseren. En ze zijn bang om foute antwoorden te geven. ‘Ga ik het juist verwoorden?’, ‘Hoe ga ik overkomen?’, ‘Wat gaat de rest over mij denken?’… Maar ondanks het moeizame begin zijn de meeste studenten telkens weer dankbaar dat ze uit hun comfortzone worden gehaald. Ze merken dat ze angsten kunnen overwinnen, dat ze een stem hebben, dat het belangrijk is dat ze opkomen voor wat ze denken en dat in gesprek treden verrijkend kan zijn. Het helpt hen zelfs om moeilijke gesprekken te voeren met familie of vrienden, maar ook om concrete acties te ondernemen bij onrecht. Reageren op seksistische opmerkingen of het gebruik van het n-woord bijvoorbeeld.

Uit onze comfortzone treden helpt ons om de status quo in vraag te stellen en na te denken over onze plek in de wereld

“Braaf knikken, pennen en memoriseren?
Ik verwacht méér van mijn studenten!”

 

en de bestaande vormen van onrecht. Martin Luther King jr., een van mijn inspiratiebronnen, schreef: ‘De ultieme maatstaf waarmee de mens beoordeeld moet worden, is niet waar hij of zij staat op momenten dat het leven comfortabel en gemakkelijk is, maar waar hij of zij staat in moeilijke tijden.’

Deco: Buiten is het beter

1. De Deense Pernille Stoltz werd verliefd op India en op de hippie-accessoires die ze daar op haar avonturen tegenkwam. Ze creëerde een eigen lijn van interieurspullen die het midden houdt tussen rustiek en bohemian. Madam Stoltz ondersteunt ook een project dat gratis onderwijs biedt aan kansarme kinderen in India.

2. Ook verslaafd aan dat heerlijke geurtje dat bij Juttu hangt? Lucky JU, want je kan het signature Juttu-parfum (een mix van green violets, lotus, white wood en musk) nu ook bij jou in huis halen.

3. De missie van het Nederlandse  vtwonen is jou zodanig inspireren met de nieuwste trends dat je je huis - of terras - nooit meer wil verlaten. Inspireren doet het merk o.a. via een one-step-ahead homecollectie. De stijl is stoer, strak en Scandinavisch.

What happens on the porch, stays on the porch. #isaytakemeout

Shop alle producten

Culi: Lente lunch

1. Crackerquiche (voor 4 personen) 200 g Whole Grain Crackers Rosemary & Mixed Seeds, fijn gemixt • 4 eieren • 50 g boter, gesmolten • 2 el pijnboompitten, grof gemixt • 2 x 140 g Bruschetta Artichoke & Tomato • 100 g 

spekreepjes • 100 g champignons, in plakjes • 150 g mozzarella, in blokjes • handvol kervel • boter • peper en zout

Zo ga je te werk (45 min) Verwarm de oven voor op 180°C. • Meng één ei, de gesmolten boter en de pijnboompitten onder de fijn gemixte crackers. • Schep het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en duw de randen goed aan. Zet 10 minuten in de oven. • Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan. • Bak de champignonplakjes goudbruin. Kruid met peper en zout. • Kluts de resterende eieren los. Roer er de bruschettamix, de spekreepjes en de champignons onder. Giet het mengsel op de gebakken bodem. Leg er de mozzarellablokjes op en zet 25 minuten in de oven.

2. Pastasalade (voor 4 personen) 500 g Bio Spaghetti al Peperoncino • 210 g Pesto Red Pepper & Aubergine • 120 g groene aspergepunten • 200 g gekleurde kerstomaten • handvol basilicumblaadjes • Italiaanse mix • olijfolie • peper en zout

Zo ga je te werk (30 min) Verwarm de oven voor op 200°C. • Leg de tomaten in een schaal, bedruppel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de oven. • Kook de pasta. Giet af, maar bewaar enkele lepels kookvocht. Schep de pesto samen met het kookvocht onder de pasta. • Blancheer de aspergepunten 5 minuten in licht gezouten water. • Voeg de tomaten en de aspergepunten toe aan de pasta en schep om. • Werk af met wat Italiaanse mix en basilicumblaadjes.

3. Bananen-granolamuffins (8 stuks) 2 bananen • 4 eieren • 1 tl bakpoeder • 120 g La Favo granola • handvol blauwe bessen

Zo ga je te werk (30 min) Verwarm de oven voor op 180°C. • Pureer de bananen met een vork. • Meng er één voor één de eieren en ook het bakpoeder onder. • Voeg tot slot de granola en de blauwe bessen toe en meng goed door elkaar. • Schep het beslag in ingevette muffinvormpjes en zet 20 minuten in de oven. • Laat wat afkoelen en tast toe!

 

Shop alle producten

Secret HANGouts

Wij verklappen waar wij graag – en veel te lang – rondhanden. Hoera voor hangouts waar à volonté of add extras op het menu staan.

Gent

DOK

Het terrein van de oude Gentse haven is weer tot eind september een bruisende ontmoetingsplek. Ook dit jaar staan er bij DOK feestjes, rommelmarkten, films, concerten en expo’s op de agenda. In de toekomst ontstaat hier een nieuwe woonbuurt, maar tot dan vind je ons sittin’ on the dock of the bay met een glas in de hand, blik op oneindig.

Waar? Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan, 9000 Gent

Meer info: dokgent.be

Brugge

De Republiek

Vanaf het eerste zonnestraaltje is het plezierig vertoeven op het terras van De Republiek. Onder de lampjes die in de bomen hangen waan je je haast op vakantie. Bij die zomerse vibes hoort een van hun geweldige cocktails of mocktails. Honger? Er is een ruime keuze aan dagelijkse suggesties en gerechten gemaakt met ingrediënten van local heroes. Hou ook de agenda in de gaten, want er staan véél creatieve events op de planning.

Waar? Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge
Meer info: republiekbrugge.be

 

Brussel

Au Soleil

Nergens schijnt de zon zo lang als op het hoekterras van Au Soleil, een no-nonsensecafé op de Kolenmarkt. Au Soleil is een klassieker onder de Brusseleirs. Hier zit je ver weg van het drukke verkeer en eet je een simpele hap (soep, bolo, croque) vergezeld van een Westmalle Dubbel, Chimay of biolimonade. Geen hip gedoe, wel een fijne, losse sfeer, en dat van ’s ochtends vroeg tot middernacht.

Waar? Kolenmarkt 86, 1000 Brussel

Meer info: facebook.com

Brussel

Kumiko

Kumiko is geïnspireerd op een Japanse Izakaya,
een typische bar in Tokio waar je noedels slurpt,
sake drinkt en je moves showt. Dat alles kan ook bij Kumiko waar je behalve Japanse specialiteiten ook hamburgers kan bestellen. Bovendien heeft deze hotspot een groot, chill terras waar het in de lente net zomer lijkt. Ook het dagelijkse happy hour draagt daartoe bij. De bar is open van 11u30 tot…

Waar? Aalststraat 7, 1000 Brussel

Meer info: kumiko.be

Antwerpen

Bar Paniek

Vanaf mei kan je opnieuw de zon in de Schelde zien zakken vanop het terras van (zomer)Bar Paniek, een initiatief van kunstenaarscollectief Time Circus. De sfeer is artistiek, de inrichting is ecologisch verantwoord en wabi sabi cool én - geen paniek - 
de pintjes zijn goedkoop. To the island!

Waar? Kattendijkdok - Oostkaai 21B, 2000 Antwerpen

Meer info: facebook.com

Antwerpen

Café Kamiel

Het hart van buurt 2018 ligt in volkscafé Kamiel. Geen betere plek om bij te kletsen dan op het XL zonneterras, terwijl het jong geweld zijn gangetje gaat op de speeltuin aan de overkant. Op de kaart staan dagverse soepen, aperitiefhapjes, taarten en homemade drankjes gemaakt met bio-ingrediënten, weinig suiker en veel smaak. Op donderdagavond is er spaghetti à volonté (ene met vlees en ene zonder), tijdens het weekend kunnen groepen vanaf 15 personen hier brunchen. Reserveren is een must want tja… iedereen houdt van Kamiel.

Waar? Markgravelei 90, 2018 Antwerpen

Meer info: cafekamiel.be

Roeselare

De Overburen

Bij De Overburen eet je eigenzinnige gerechten gemaakt van dagverse producten. Er is één vast menu dat maandelijks wijzigt. Bij goed weer zit je heerlijk buiten, tijdens de zomer is het grote terras de urban speelplaats van organisatie KOER en kan je op deze venue genieten van fingerfood, straffe drankjes en steengoede muziek.
Stay tuned!

Waar? Weverijstraat 24, 8800 Roeselare

Meer info: deoverburen.be

 

Het laatste woord! Love Stories

In onze Pop-up Space zetten we creatief, ondernemend talent in the picture. In deze editie gaat het laatste woord naar lingerie addict Marloes Hoedeman, oprichtster en designer van lingeriemerk Love Stories.  

Interview

De naam ‘Bask in the Sun’ verwijst naar onze afkomst: het mooie Baskenland. Maar het is evengoed een uitdrukking, een levensstijl. Het betekent zoveel als ‘luieren in de zon’, maar ook: geluk hebben in het leven, een zondagskind zijn. En dat zijn wij: het is een luxe om elke dag de zee te zien en een wandeling te kunnen maken op het strand of in de bergen. Tegelijk zijn we ons heel erg bewust van de klimaatsverandering die deze prachtige natuur bedreigt. We weten ook wel dat we voor een industrie werken die een aanzienlijke bijdrage levert aan de milieuvervuiling. Net daarom is het belangrijk dat we bij elke stap nadenken hoe we onze impact op het milieu zo klein mogelijk kunnen houden én wat we kunnen doen voor moeder natuur.

 

Lees het volledige interview