Onze geselecteerde duurzaamheidscertificaten

Bij 'duurzaamheid' denken we vaak aan het milieu, maar voor ons gaat het ook over zaken zoals dierenwelzijn en eerlijke lonen voor arbeiders. De duurzaamheidscertificaten die we hebben uitgekozen, richten zich dus op milieu, sociaal welzijn én ethiek.

 

Als een product een of meer van deze certificaten heeft, kun je dat online zien bij de productomschrijving. Zo krijg je meer info over de materialen die zijn gebruikt, en kun je meteen zien of er bijvoorbeeld verantwoord geproduceerde wol of gerecycled polyester in verwerkt zit.

 

Soms vertelt een duurzaamheidscertificaat ook iets over het hele bedrijf. Een B Corp-certificaat betekent bijvoorbeeld dat een bedrijf hoge standaarden heeft op het gebied van milieuprestaties en sociale impact, én daar open over communiceert.

 

Hier leggen we alle certificaten voor je uit, zodat je een goede keuze kunt maken als je iets nieuws nodig hebt en omdat we je graag helpen bij je zoektocht.


Beter materiaalgebruik

Betere grondmaterialen

Een product bestaat uit ten minste 50% gerecycleerde (zoals leer of wol), organische (zoals katoen) of alternatieve materialen (bijvoorbeeld viscose, gemaakt van snel hernieuwbare grondstoffen). We hanteren strenge parameters die garanderen dat natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput en dat de productie geen vervuiling veroorzaakt.

Gerecycleerd

Global Recycled Standard

De GRS is een internationaal erkende productstandaard die strenge eisen stelt aan certificering door derden , van gerecycleerde inhoud, chain of custody, sociale en milieupraktijken tot chemische restricties

Op houtbasis

Forest Stewardship Council

FSC bevordert milieuvriendelijk, sociaal en economisch levensvatbaar bosbeheer overal ter wereld. De certificering garandeert biologische diversiteit en de levenskwaliteit van locals en arbeiders. Uit dit verantwoord bosbeheer en hernieuwbare houtbronnen kunnen dan Tencel, Ecovero of lyocell worden gewonnen als natuurlijke grondstof via milieuvriendelijke processen aan hoge milieunormen

Program for the Endorsement of Forest Certification

FSC bevordert milieuvriendelijk, sociaal en economisch levensvatbaar bosbeheer overal ter wereld. De certificering garandeert biologische diversiteit en de levenskwaliteit van locals en arbeiders. Uit dit verantwoord bosbeheer en hernieuwbare houtbronnen kunnen dan Tencel, Ecovero of lyocell worden gewonnen als natuurlijke grondstof hout(pulp), via milieuvriendelijke processen aan hoge milieunormen

Biologisch

Global Organic Textile Standard – Organic
De GOTS werd in het leven geroepen om wereldwijd erkende vereisten voor biologisch textiel te bundelen. Van de oogst van grondstoffen, tot milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie, tot etikettering toe. Zowel exploitanten als groothandelaren worden jaarlijks ter plaatse geïnspecteerd. Ze moeten bovendien over een geldige certificering beschikken om het GOTS-label aan hun eindproducten toe te mogen kennen
Better Cotton Initiative
Het BCI is een non-profitorganisatie die wereldwijd actief is, met het grootste duurzaamheidsprogramma voor katoen ter wereld. Ze willen katoenproductie beter maken voor de mensen die produceren, voor de omgeving waarin de vezels groeien en voor de toekomst van de hele sector. Samengevat bundelt het label de drie belangrijkste duurzaamheidspijlers: ecologisch, sociaal en economisch

bioRE Sustainable Cotton Standard

De bioRe® Sustainable Cotton Standard is niet alleen de meest belangrijke standaard binnen bioRE’s duurzaamheidsprestaties , maar vooral ook sterk in het sociaal engagement naar kleine producenten in India en Tanzania. Waar andere sociale standaarden steeds economische en socialen belangen trachten te verzoenen, heeft het project dankzij de unieke eigenschappen en de pioniersol, net het sociale systeem gebenchmarkt binnen erkende standaarden. 

 

Domein van impact:

Milieu: Klimaatbeleid & Energiegebruik 

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging & onderhandeling, vrijwaring van discriminatie & gelijke compensatie, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid & veiligheid, vaardigheden & ontwikkeling, empowerment van vrouwen, bevordering van achtergestelde groepen & minderheden.

Fairtrade Cotton

Fairtrade werkt met boeren die kleine producentenorganisaties hebben gevormd, maar ook met contractproductieorganisaties die bezig zijn met het vormen van onafhankelijke coöperaties. Eisen in de Fairtrade standaarden beschermen ook de gezondheid en veiligheid van boeren en verbieden genetisch gemanipuleerde katoenzaden. Een groot percentage van het Fairtrade katoen is ook biologisch gecertificeerd en Fairtrade moedigt katoenboeren aan om de natuurlijke omgeving te beschermen als integraal onderdeel van hun boerderijmanagement.

 

Domein van impact:

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging & onderhandeling, vrijwaring van discriminatie & gelijke compensatie, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid & veiligheid

Oeko-Tex Organic Cotton

De certificering voor ORGANIC COTTON biedt verificatie van boerderij tot product. Producten met dit label zijn geproduceerd zonder het gebruik van GGO's en zijn getest op pesticiden en andere schadelijke stoffen.

 

Domein van impact:

Milieu: Chemisch beheer

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging en onderhandeling, vrijwaring van discriminatie en gelijke beloning, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid en veiligheid

Organic Content Standard

De Organic Content Standard (OCS) is een vrijwillige wereldwijde standaard die de criteria vaststelt voor certificering door derden van biologische materialen en hun keten van verantwoording. Alleen materiaal van gecertificeerde biologische boerderijen (onder een van de IFOAM standaarden) wordt geaccepteerd voor de OCS.

 

Domein van impact:

Milieu: Chemisch beheer

Wol

Responsible Alpaca Standard 
De Responsible Alpaca Standard (RAS) bekommert zich om het welzijn van alpaca’s en hun graasgebieden , te beginnen bij de boerderijen waar ze gekweekt worden en te eindigen bij de verkoper, met de hele productieketen ertussenin.
Responsible Mohair Standard
De Responsible Mohair Standard (RMS) focust zich op de productie van mohair, de wol  van angorageiten. RMS garandeert dat het mohair afkomstig is van duurzame boerderijen met oog voor dierenwelzijn
Responsible Wool Standard
De Responsible Wool Standard richt zich op het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. Zo bieden ze een extra garantie dat deze wol afkomstig is van boerderijen die vooruitstrevend duurzaam te werk gaan, met respect voor het dierenwelzijn in het algemeen.
Nativa 
Nativa is het meest geavanceerde, 100% traceerbare en duurzame wolmerk ter wereld. Nativa wil de kloof overbruggen tussen de normen voor duurzame inkoop én de kwaliteits- en duurzaamheidseisen die de consument van vandaag stelt. 
ZQ or ZQRX
ZQ-telers en partners zetten zich in voor de bescherming van ons milieu, onze dieren en de mensen achter de bedrijven. Alle telers houden zich aan de eisen die zijn vastgesteld in de ZQ Grower Standard. 

Dons

Down Codex 
De Down Codex is ontwikkeld door het merk Mountain Equipment en  vraagt zijn leveranciers om enkel dons te gebruiken dat beantwoordt aan duurzame standaarden. Het dons mag bijvoorbeeld enkel een bijproduct van de voedselindustrie zijn, de vogels worden niet levend geplukt noch bijgevoerd voor de slacht, ze kunnen vrij rondlopen tijdens hun leven …
Down Pass
Producten met de Down Pass garanderen hoge kwaliteit en de zekerheid dat het dons en de veren die als vulmateriaal zijn gebruikt, ethisch verantwoord zijn en afkomstig zijn uit streng gecontroleerde en traceerbare toeleveringsketens.
Global Traceable Down Standard
Deze donsstandaard zorgt ervoor dat dons in kleding,  huishoudelijke en commerciële producten afkomstig is van een verantwoorde bron die het dierenwelzijn respecteert en volledig en transparant getraceerd kan worden. Dons is ook hier een bijproduct van de voedingsindustrie.
Responsible Down Standard 
De RDS wil ervoor zorgen dat dons en veren afkomstig zijn van dieren die geen pijn of andere schade hebben moeten lijden

Leer

Leather Working Group
De Leather Working Group is een non-profit die wereldwijd toonaangevend is wat betreft milieucertificering voor de leerindustrie.

100% van het leder komt van een fabrikant of leerlooierij die een Zilveren of Gouden Standard ontving van de Leather Working Group.

TerraCare Leather
terracare® staat voor verantwoord geproduceerd leder. Zij nemen hun sociale  en ecologische verantwoordelijkheid en doen er alles aan om een eersteklas en duurzaam product te produceren, dat zowel mens als milieu respecteert.
Oeko-Tex Leather Standard
OEKO-TEX® LEATHER STANDARD is een internationaal gestandaardiseerd test- en certificeringssysteem voor leer en lederwaren op alle productieniveaus, inclusief accessoires. De certificering ondersteunt bedrijven in de toeleveringsketen bij de implementatie van een hoge humaan-ecologische productveiligheid. De certificering dient als juridisch bindende verificatie van succesvolle productcertificering in alle bedrijfsprocessen in overeenstemming met LEATHER STANDARD.

 

Domein van impact:

Milieu: Chemisch beheer

 

Diverse

Bio-based Content Certification (EU)
OEKO-TEX® LEATHER STANDARD is een internationaal gestandaardiseerd test- en certificeringssysteem voor leer en lederwaren op alle productieniveaus, inclusief accessoires. De certificering ondersteunt bedrijven in de toeleveringsketen bij de implementatie van een hoge humaan-ecologische productveiligheid. De certificering dient als juridisch bindende verificatie van succesvolle productcertificering in alle bedrijfsprocessen in overeenstemming met LEATHER STANDARD.

 

Domein van impact:

Milieu: Circulariteit - Ontwerp (Design for easier full circle recycling)


Oog voor circulariteit

Hoe langer een product meegaat, hoe lager zijn impact op het milieu. We houden rekening met de volgende parameters: gaat het om een tweedehands product, krijg je er levenslange garantie bij en/of kan het product makkelijk hersteld worden? Op die manier blijft de afvalberg beperkt en sparen we nieuwe grondstoffen uit.Actie voor het klimaat


Carbon Trust – Carbon Neutral Certification
Dit certificaat garandeert dat een organisatie zich inzet om koolstofvrij te worden en om haar resterende impact te neutraliseren door milieuprojecten te ondersteunen.
Carbon Trust – Carbon Reduction Certification
‘s Werelds eerste onafhankelijke certificering voor organisaties die de uitstoot van broeikasgassen in hun toeleveringsketen meten, beheren en verminderen. Dat inzicht én het betrekken van leveranciers bij het minimaliseren van koolstofdioxide in de hele waardeketen is een cruciale stap om nul uitstoot te bereiken. Dit certificaat helpt ons om de uitstoot van de toeleveringsketen en de betrokkenheid van leveranciers te beoordelen.
Carbon Trust – Lower CO2 Label
Dit label garandeert dat de ecologische voetafdruk van het product elk jaar kleiner wordt en dat de producent zich ertoe verbindt die voetafdruk steeds verder te minimaliseren.
Climate Neutral Certified
Climate Neutral Certified is de standaard voor duidelijke en directe klimaatactie. De prioriteit van het label is om bedrijven te laten focussen op het meten van hun ecologische voetafdruk en op acties om die voetafdruk te verkleinen. Het label staat dus voor bedrijven die actief werken aan het koolstofvrij maken van hun volledige waardeketen.
SBTi Accreditation – Paris Agreement
Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een samenwerking tussen het CDP, het United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Bedrijven stellen zichzelf een of meer doelen om hun ecologische voetafdruk te verminderen tot een restniveau dat overeenkomt met de limiet die op mondiaal of sectorniveau is vastgelegd om de opwarming van de aarde tegen 2030 te beperken tot 1,5°C.
SBTi Accreditation – Net Zero 2040
Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een samenwerking tussen het CDP, het United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Bedrijven stellen zichzelf een of meer doelen om hun netto uitstoot tot nul te herleiden. Dat houdt in: a) het verminderen van hun emissies tot nul of tot een restniveau dat overeenkomt met de limiet die op mondiaal of sectorniveau is vastgelegd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C; b) het neutraliseren van de eventuele restuitstoot voor de netto nul-deadline en van alle uitstoot die in de atmosfeer vrijkomt tegen en na 2040.
SBTi Accreditation – Net Zero 2050
Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een samenwerking tussen het CDP, het United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Bedrijven stellen zichzelf een of meer doelen om hun netto uitstoot tot nul te herleiden. Dat houdt in: a) het verminderen van hun emissies tot nul of tot een restniveau dat overeenkomt met de limiet die op mondiaal of sectorniveau is vastgelegd om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C; b) het neutraliseren van de eventuele restuitstoot voor de netto nul-deadline en van alle uitstoot die in de atmosfeer vrijkomt tegen en na 2050.


Bescherming van land, water en biodiversiteit


PFC-vrij:
PFC-vrije kleding bevat geen fluorkoolstoffen. Want hoewel PFC-chemicaliën hun nut hebben bewezen voor het waterdicht maken van kleding, zijn ze uiterst schadelijk voor mens én milieu! Niet alleen zijn ze kankerverwekkend, ook zijn ze bijzonder moeilijk afbreekbaar. En als outdoormerk willen we zéker goed zorg dragen voor buiten. Die visie gaat uiteraard gepaard met uitzonderlijke kwaliteit. Zo is PFC-vrije kleding en coatings op een alternatieve wijze waterafstotend of waterdicht gemaakt. Bionic Eco Finish is daar een voorbeeld van
ZDHC Chemical Management System
Zie je dit label staan bij de productinformatie? Dan gaat het om een product dat geen schadelijke stoffen loslaat op de natuur. Afvalwater wordt dan bijvoorbeeld grondig gefilterd op bepaalde chemicaliën. Hetzelfde geldt voor de uitstoot van productiecentra: er wordt extra gecontroleerd op luchtvervuiling
ZDHC Manufacturing Restricted Substances List
De ZDHC Manufacturing Restricted Substances-lijst ondersteunt duurzaam gebruik van chemische middelen, door een overzicht te bieden van alle stoffen die verboden zijn tijdens het productieproces.
Detox to Zero
OEKO-TEX® DETOX TO ZERO is een efficiënt verificatiesysteem voor de textiel- en leerindustrie dat tot doel heeft de criteria van de DETOX-campagne van Greenpeace in productiefaciliteiten te implementeren. In dit geval is er in plaats van certificering een analyse-instrument voor het optimaliseren en bewaken van het chemicaliënbeheer en de afvalwaterkwaliteit.

 

Domein van impact: Milieu: Chemisch beheer, Emissiereductie - Water

 Algemene criteria

Milieu en sociale aspecten

B-Corp Certification
B Corporation (ook B Lab of B Corp) is een particuliere certificering van for-profitbedrijven voor hun sociale en milieuprestaties. Om de certificering te krijgen en te behouden, moeten bedrijven een minimumscore van 80 behalen bij de beoordeling van hun sociale en milieuprestaties. Ze moeten ook hun B Corp-verplichtingen naar belanghebbenden toe opnemen in de bestuursdocumenten.

BlueSign Production Site

Op de productielocatie(s) van een BlueSign-partner volgen alle activiteiten de volgende principes:
  1. De activiteiten mogen geen schadelijke gevolgen hebben voor mens, dier, plant, bodem, water of atmosfeer.
  2. Gezondheid van mens en natuur moet altijd worden gewaarborgd, om duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Een BlueSign-partner moet bovendien op de hoogte zijn van de Best Available Techniques (BAT) binnen de eigen industrie en moet deze technieken toepassen om de milieuprestaties constant te verbeteren. 

Cradle to Cradle Product Standards (All Standards) 
Producten die goed zijn voor het milieu en onze gezondheid, maken grote kans op een Cradle to Cradle-certificaat. Daarbij wordt gekeken naar de chemische samenstelling van het product, de recycleerbaarheid van de onderdelen en de sociale verantwoordelijkheid van het productieproces. Ook het energie- en waterverbruik en de impact op het milieu moet stevig beperkt worden om zo'n certificaat te vergaren.
Fair Trade Textile Standards
De Fairtrade Textile Standard is een onderdeel van het grotere Fairtrade Textile Programma, dat veranderingen in de toeleveringsketen en bedrijfspraktijken bevordert. Dit uitgebreide programma betrekt zowel fabrikanten als werknemers om samen voor betere lonen en werkomstandigheden te zorgen. De standaard moedigt merken ook aan om eerlijke handelsvoorwaarden te hanteren. Het doel van de milieustandaard in het bijzonder is om de negatieve gevolgen voor werknemers en het milieu te beperken, door bewuster om te gaan met chemische stoffen.
Green button
Het Green Button-certificaat is er voor bedrijven die onder hun eigen merk kleding produceren of op de markt brengen, zolang ze op een socio-ecologisch verantwoorde manier tot stand komen. Ze moeten daarbij ook kunnen bewijzen dat ze zorg dragen voor mensenrechten en het milieu
Oeko-Tex Made in Green
Made in Green van Oeko-Tex is een traceerbaar productlabel voor alle soorten textiel (zoals kleding en huishoudartikelen) en lederwaren , inclusief niet-textiel/lederen onderdelen (zoals accessoires). Items krijgen dit label toegekend wanneer ze getest zijn op schadelijke stoffen. Het label garandeert bovendien dat het textiel- of leerproduct volgens duurzame processen vervaardigd is, onder maatschappelijk verantwoorde omstandigheden.
Blue-Angel Textiles
De Blue Angel criteria voor textiel houden rekening met het hele productieproces en weerspiegelen alle processen die relevant zijn voor het milieu en de gezondheid. In de kern is de Blauwe Engel een milieukeurmerk, maar consumenten kijken ook steeds kritischer naar de arbeidsomstandigheden tijdens de productie. Daarom wordt er naast de klassieke milieueisen ook rekening gehouden met de sociale aspecten van de textielproductie.

 

Domein van impact:

Milieu: Chemisch beheer, Emissiereductie - Water, Emissiereductie - Lucht.

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging & onderhandeling, vrijwaring van discriminatie & gelijke compensatie, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid & veiligheid, empowerment van vrouwen.

ISO26000
De ISO26000-norm biedt richtlijnen voor diegenen die erkennen dat respect voor maatschappij en milieu een kritische succesfactor is. Toepassing van ISO26000 is niet alleen het 'juiste' om te doen, maar wordt ook steeds meer gezien als een manier om de betrokkenheid van een organisatie bij duurzaamheid en haar algehele prestaties te beoordelen.

 

Domein van impact:

Milieu: Klimaatbeleid & energieverbruik, land-, bodem- & biodiversiteitsbescherming, afvalbeheer, emissiereductie - water, emissiereductie - lucht.

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging & onderhandeling, vrijwaring van discriminatie & gelijke compensatie, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid & veiligheid, aanvullende sociale zekerheid & voordelen.

Oeko-Tex STeP
OEKO-TEX® STeP staat voor Sustainable Textile & Leather Production en is een modulair certificatiesysteem voor productiefaciliteiten in de textiel- en leerindustrie. Het doel van STeP is het implementeren van milieuvriendelijke productieprocessen op de lange termijn, het verbeteren van gezondheid en veiligheid en het bevorderen van sociaal verantwoorde werkomstandigheden op productielocaties. De doelgroepen voor STeP-certificering zijn textiel- en leerfabrikanten, merken en detailhandelaren.

 

Domein van impact:

Milieu: Klimaatbeleid & energieverbruik, chemicaliënbeheer, lager waterverbruik, afvalbeheer, emissiereductie - water, emissiereductie - lucht.

Sociaal: Vrije arbeid, geen kinderarbeid, minimumloon, vrijheid van vereniging & onderhandeling, vrijwaring van discriminatie & gelijke beloning, geen misbruik of intimidatie, werktijden, gezondheid & veiligheid.

Milieu-aspecten

BEPI
Het Business Environmental Performance Initiative is een bedrijfsgerichte dienst voor retailers, importeurs en merken die de milieuprestaties van fabrieken en boerderijen overal ter wereld willen verbeteren. BEPI voorziet een praktisch kader, dat alle sectoren in alle landen kan ondersteunen om hun ecologische inspanningen te verbeteren, om zo hun impact, bedrijfsrisico’s en ook kosten te verlagen.
BlueSign Product Standard
Een BlueSign-product moet voldoen aan strenge criteria wat betreft de samenstelling van de materialen en de productieprocessen. Het mag bijvoorbeeld ook geen schadelijke chemicaliën bevatten. Het doel hiervan is om het welzijn van werknemers én het milieu te beschermen.
EU Ecolabel Textile Standard
Het EU Ecolabel certificeert producten die een gegarandeerde (onafhankelijk gecontroleerde) lage impact op het milieu hebben. Om het label te krijgen, moeten producten en diensten gedurende hun volledige levenscyclus aan hoge standaarden voldoen: van de winning van grondstoffen, tot de productie en distributie, en de uiteindelijke vernietiging. Het label moedigt bedrijven ook aan om innovatieve producten te ontwikkelen die duurzaam, makkelijk te herstellen en recycleerbaar zijn.
1% for the Planet
In 2002 richtten Yvon Chouinard (oprichter Patagonia) en Craig Mathews (oprichter Blue Ribbon Flies), 1% for the Planet op. Het idee is simpel: omdat bedrijven kunnen profiteren van hulpbronnen die de aarde biedt, moeten ze die hulpbronnen in ruil mee beschermen. Elk bedrijf dat het 1% for the planet-engagement aangaat, doneert 1% van haar jaarlijkse omzet aan milieuorganisaties. Zo dragen ze bij aan een schonere wereld van morgen
GreenShape by VAUDE
Green Shape is een standaard voor ecologische outdoorproducten. Omdat een dergelijk uitgebreid en streng systeem niet bestond, ontwikkelde VAUDE haar eigen Green Shape label. Omdat elke verandering begint met de beslissing van een persoon om meer te doen dan alleen praten en consequent te handelen.

 

Domein van impact:

Milieu: Circulariteit - Ontwerp (Ontwerp voor eenvoudiger recyclen in de volledige cirkel), Circulariteit - Herstelbaarheid, Chemisch beheer.

ISO50001
Deze ISO-norm is ontworpen om organisaties in alle sectoren te ondersteunen en biedt een praktische manier om het energieverbruik te verbeteren door de ontwikkeling van een energiebeheersysteem (EnMS).

 

Domein van impact:

Milieu: Klimaatbeleid & Energiegebruik.

 

Sociale aspecten

Ethical Trading Initiative = Base Code
De ETI Base Code is gebaseerd op de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en is een internationaal erkende code voor arbeidspraktijken.

 

Domein van impact:

Sociaal: Vrije arbeid, Geen kinderarbeid, Minimumloon, Vrijheid van vereniging & onderhandeling, Vrijwaring van discriminatie & gelijke compensatie, Geen misbruik of intimidatie, Werktijden, Gezondheid & veiligheid, Aanvullende sociale zekerheid & uitkeringen.

Cosmetica

Ecocert Comos Organic
Een schoonheidsproduct is Cosmos Organic-gecertificeerd als ten minste 95% van de gebruikte planten biologisch zijn en als ten minste 20% van de totale formule bestaat uit biologische ingrediënten (10% voor afspoelbare producten).

Voeding

EU Organic Logo
Het EU Organic Logo verzamelt biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd. De producten moeten als biologisch gecertificeerd zijn door een erkend controlebureau of -orgaan. Dat betekent dat ze aan strikte voorwaarden voldoen wat betreft productie, verwerking, transport en opslag. Het logo kan alleen worden gebruikt op producten die ten minste 95% organische ingrediënten bevatten.


Veelgestelde vragen


Our Planet zorgt ervoor dat je een bewustere keuze kan maken wanneer je iets nieuws koopt. Het label geeft je meer inzicht in de samenstelling van een product en/of in de externe certificaties die het kreeg. Onze selectie toont aan dat er informatie beschikbaar is over de impact van het product op ecologisch vlak.

Omdat we 100% transparant willen zijn, vinden we het belangrijk om mee te geven dat Juttu de certificaties van een product of merk niet zelf controleert. We vertrouwen hiervoor op de instanties die de keurmerken toekennen. Don’t worry, we hanteren enkel certificaties van het hoogste niveau die algemeen erkend worden in de industrie.

Producten met het Our Planet-label kunnen aan de hand van onafhankelijke certificaties bewijzen dat ze aan minstens drie ecologische duurzaamheidscriteria voldoen. Voldoen ze daarbovenop ook nog aan sociale en/of ethische criteria, dan staat dit online vermeld bij het product.

 

Betekent dit dat producten zonder Our Planet-label 'slechter' zijn? Zeker niet. Het kan zijn dat de samenstelling van het product niet vermeld staat op het etiket, terwijl het bijvoorbeeld toch gemaakt is van gerecycleerde materialen. Of het kan ook zijn dat het merk (nog) niet het accreditatieproces heeft doorlopen om een bepaald certificaat te krijgen. Omdat we dit niet voor elk product kunnen nagaan, krijgt het dan geen Our Planet-label.

 

Het is dus mogelijk dat een item onze selectie niet haalt, maar toch een goede of zelfs betere ecologische voetafdruk heeft dan een Our Planet-product. Het verschil is dat je dankzij Our Planet zonder extra moeite meteen weet dat er aandacht is besteed aan een minimale impact op het milieu.

De impact van een product leiden we af uit twee zaken: de materiaalsamenstelling en de certificaties die het product heeft gekregen.

 

Om te voldoen aan de duurzaamheidscriteria op vlak van materiaalkeuze, moet de samenstelling van het product expliciet vermeld staan op het productlabel. Dit garandeert de geldigheid ervan. Zitten er gerecycleerde, organische en/of alternatieve materialen verwerkt in het product? Dan krijgt het al meteen een streepje voor op minder verantwoorde materialen.

 

Ook de certificaties geven veel prijs over de impact van een product. We aanvaarden daarom enkel onafhankelijke keurmerken die internationaal erkend zijn. Deze instanties lichten het product en/of merk telkens grondig door, Juttu zelf voert regelmatig steekproeven uit om zeker te zijn dat de certificaten niet verlopen zijn.

Online kan je makkelijk filteren op 'Our Planet' in de webshop of zoek gewoon naar 'Our Planet' via de menubalk. Zo zie je meteen het hele aanbod. Ben je op zoek naar een specifiek item, zoals bijvoorbeeld een maxi-jurk of een sweater. In het productoverzicht zie je ook altijd een klein Our Planet-logo bij de producten die het label verdiend hebben. Klik je verder naar de productpagina, dan ontdek je daar aan welke criteria het product voldoet.

 

Shop je liever instore? Vraag aan een winkelmedewerker of een product het Our Planet-label kreeg.

Met Our Planet willen we het je makkelijker maken om te kiezen voor iets waarvan je weet dat het een ecologische focus heeft. Tegenwoordig zijn er zoveel certificaten, wij deden het opzoekwerk voor jou. Wij hanteren enkel betekenisvolle criteria, bovendien moet een product aan minstens drie criteria voldoen.

Nee, op geen enkele manier maken we hiermee winst. Merken betalen ons bijvoorbeeld niet om het label te krijgen. We hebben de criteria volledig onafhankelijk ontwikkeld, en we maken geen uitzonderingen voor bepaalde producten of merken.

 

Een kleine kanttekening: vaak hebben duurzamer geproduceerde producten een hoger prijskaartje. Jammer genoeg kost het vandaag meer om iets te maken (of te kopen) als je meer rekening houdt met de planeet. Maar Our Planet is niet ontwikkeld vanuit een commercieel gedachtegoed, wel vanuit een oprechte zorg voor de natuur en voor ons milieu.

Hoewel we optimistisch zijn, moeten we eerlijkheidshalve toch nee zeggen. Want elk product heeft een zekere (negatieve) impact op het milieu. Zelfs gerecycleerde of tweedehandsproducten hebben op een bepaald moment grondstoffen uitgeput. Er zijn energie, water, grond en/of chemicaliën gebruikt om het te maken.

 

We kunnen je wél garanderen dat een Our Planet-product voldoet aan minstens drie duurzaamheidscriteria, wat aantoont dat het merk zich toch inzet voor een lagere ecologische voetafdruk.

Het doel van Our Planet is niet om producten te vergelijken om zo te zien welk item 'het meeste' het label verdient. Het vertelt iets over de materiaalsamenstelling en/of de certificaten die het product of merk kreeg. Bovendien beperkt Our Planet zich tot het aanbod van Juttu. Enkel producten die in ons assortiment zitten, kunnen het label krijgen.

Our Planet is geen officieel erkend keurmerk. Het label werd gecreëerd door Juttu om producten in de kijker te zetten die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. We voeren zelf geen controles uit om na te gaan of de certificaties van bepaalde producten wel terecht zijn. We voeren wel regelmatig steekproeven uit waarbij we nagaan of de certificaties nog steeds geldig zijn.

Het doorlichten van een productieproces is erg omslachtig, omdat elke schakel moet worden gecontroleerd. Bij organische materialen moet de bodem ter plekke gecontroleerd worden op pesticiden, in de fabriek zelf moet afvalwater gecontroleerd worden op schadelijke stoffen, er moet nagegaan worden of dieren niet geleden hebben en of mensen eerlijk verloond worden, enzovoort.

 

We vertrouwen op 58 externe keurmerken die hiervoor alle expertise in huis hebben. Zij evalueren of een product of merk hun standaarden haalt, en daardoor al dan niet effectief een certificaat krijgt. Bij Juttu geloven we in ‘know your strengths' en daarom controleren we de producten dus niet zelf.

Het ene certificaat is het andere niet. We selecteerden enkel internationaal erkende keurmerken die zelf controles uitvoeren om te garanderen dat hun standaarden worden nageleefd. Verder hebben we certificaten gekozen met uiteenlopende doelstellingen en ambities op ecologisch, sociaal en ethisch vlak. De gemeenschappelijke deler is dat het gaat om keurmerken die écht een verschil maken.

 

Het is bijvoorbeeld niet genoeg dat een producent zijn CO2-uitstoot meet, er moeten ook plannen gemaakt én uitgevoerd worden om deze te reduceren.

Toen we in 2021 Our Planet lanceerden, was het altijd de bedoeling om bij te sturen wanneer dit nodig zou zijn. Omdat de industrienormen, technologieën en productiemethoden razendsnel veranderen, kunnen we niet achterblijven. Daarom lanceerden we in 2023 een nieuwe versie, waarbij we de lat nóg hoger leggen. Zo kan je er zeker van zijn dat Our Planet effectief een selectie is van producten die op een heel transparante manier hun impact duidelijk maken.


Cookie-instellingen voor de beste online Juttu-ervaring

Juttu.be maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.