Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Van 8 september tot 19 oktober in onze Pop-up Space! 

Helix: Design in 3D  

In onze Pop-up Space zetten we creatief talent in the picture. Deze keer sloegen we de handen in elkaar met Flanders Fashion Institute (FFI) en Design Vlaanderen en kozen we samen met hen 8 beloftevolle, Belgische brands.

Nicky Janse van Helix raakte gefascineerd door 3D-printing, wat leidde tot hip en tijdloos design. #LaVieEstBelge #IkKoopBelgisch

Wat is Helix?

Dit is Belgisch!

 

  • Wat: homemade homeware, juwelen en modeaccessoires. Ambitieuze experimenten met een 3D-printer. Gemaakt van PLA, een natuurlijk materiaal.
  • Wie: grafisch ontwerper en designer Nicky Janse (26)
  • Producten bij Juttu: een vaas, een ring, een armband en een strikje, alles in zwart-wit
  • Stijl: minimalistisch, geometrisch, asymmetrisch, smooth & cool
  • Meer info: http://www.thisishelix.com

Armband 'Cone', € 29

Hoe is jouw fascinatie voor 3D-printing ontstaan?

“Na mijn studies Grafisch Ontwerp en Webdesign ben ik als freelance vormgever aan de slag gegaan bij een webbedrijf. Daar stond een 3D-printer en ik was meteen verliefd (lacht). De techniek is vrij nieuw en er valt nog zoveel mee te ontdekken… Niet veel later heb ik geïnvesteerd in mijn eigen 3D- printer en sindsdien experimenteer ik er vollen bak op los. In november 2014 zag Helix het levenslicht!”

 

Wat was het eerste dat je gemaakt hebt?

“Eén van de eerste dingen die ik printte was een geometrische ring voor mijn lief. Zij vond die zo mooi dat ze er een foto van postte op Instagram. Er volgden zoveel fijne reacties dat ik meer juwelen ben gaan maken. Maar ik zie mezelf zeker niet als een juweelontwerper. Ik wil eigenlijk het liefst zo breed mogelijk gaan: juwelen, maar ook interieurobjecten, modeaccessoires… In de toekomst wil ik ook graag een brillenlijn creëren. Er is nog zoveel mogelijk met 3D-printing.”

 

Vanwaar komt de naam Helix?

“Een naam vinden die mijn uiteenlopende collectie kon dekken was best een uitdaging. Het was mijn vriendin die met de naam Helix op de proppen kwam. Het is de benaming van de DNA-structuur van 3D-materiaal, het klinkt cool en het is ook een mooi woord waarmee ik grafisch kan spelen.”

 

Heb je zelf een favoriet?

“De zwarte vaas die ook bij Juttu ligt. Het design straalt perfect uit wat ik met Helix wil bereiken: dat hoekige, het asymmetrische, de coolness. Vroeger kocht je een vaas louter als object om een boeketje bloemen in te zetten. Nu heeft de vaas zelf minstens net zoveel waarde.”

Strikje 'Bow', € 39 | Vaas 'Kite', € 49

Wat is het grootste voordeel van 3D-printing?

“Ik heb mijn eigen fabriekje in huis en dat is handig. Ik hoef na het ontwerp niet op zoek naar een producent. Ik kan gewoon thuis experimenteren en ik krijg het resultaat meteen te zien.”

 

Uit welk materiaal zijn jouw producten gemaakt?

 “Ik werk uitsluitend met PLA, een kunststof gemaakt uit natuurlijk materiaal zoals suikerruit en granen. Ja, ecologisch verantwoord produceren is  heel belangrijk voor mij. Het milieu kan al onze hulp gebruiken, anders leven we binnenkort op één grote afvalberg. Bovendien is PLA aangenaam om mee te werken. Het ruikt aangenaam zoet, terwijl plastic bijvoorbeeld erg stinkt als je het verwerkt.”

 

Wat is voor jou het mooiste compliment?

“Iemand tegenkomen die één van mijn juwelen of accessoires draagt, dat blijft onwezenlijk.”

 

Je staat in de ‘Ik koop Belgisch’ Pop-up Space. Belangrijk voor jou?

“Absoluut. Er zijn zoveel jonge, Belgische creatievelingen met fantastische nieuwe ideeën en met veel ondernemingszin. Mensen die hun passie volgen, die verdienen elk steuntje in de rug.”

Armband 'Cone', € 29 | Ring 'Horizon', € 25

Wil je weten hoe 3D-printing precies in zijn werk gaat? Klik hier en bekijk het filmpje van Helix.

 

De producten van Helix  in de #IkKoopBelgisch Pop-up vind je bij Juttu van 8/09 tot 19/10/2016

 

De Pop-up Space met Helix is helaas afgelopen, maar check hier onze huidige Pop-up Artist.