basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Feestmaal bij Juttu: 5 recepten

Ontbreekt het je aan creativiteit voor je Kerst- of nieuwjaarsdiner? Laat je inspireren door het aanbod kookboeken bij Juttu. We stelden alvast een 5-gangenmenu samen die je kan uitproberen. Smakelijk!    

Jouw ding hier niet gevonden? Snuister eens tussen alle Juttu kookboeken!

Hapje
 

Guacamole met granaatappelpitten

Ingrediënten (voor 4 porties):

* 4 rijpe avocado's * 2-3 teentjes knoflook * 1 limoen, het sap * 2 el fijngesneden gele ui * peper en zout * 1/2 granaatappel


Zo maak je het:

  • Schil en ontpit de avocado's. Pel de knoflook en snijd die fijn.
  • Pureer de avocado samen met het limoensap in een vijzel of met een staafmixer.
  • Meng de knoflook en de ui erdoor. Breng de guacamole op smaak met peper en zout. Haal de pitten uit de granaatappel en strooi ze over de guacamole.
  • Serveer als dip

 

Puur en gezond koken, € 19,95 - Deltas

Puur en gezond koken is een boek over clean eten: uitgebalanceerde voeding en lekkere, pure maaltijden. Elisabeth Johansson werkt zo min mogelijk met bewerkt voedsel. Als je je eten met pure grondstoffen bereidt, is het makkelijker in de gatente houden wat je precies binnenkrijgt.

Voorgerecht
 

Quiche met zoete ui en cheddar

Ingrediënten (voor 6 personen):

* 1 rol bladerdeeg, kant-en-klaar * 3 witte uien
 * olijfolie * 2 eetlepels vloeibare honing * 1 eetlepel tijmblaadjes
 * 100 g feta
 * 5 eieren * 125 ml light room
 * peper en zout * 1 eetlepel verse oreganoblaadjes * 125 g cheddar, gemalen 

 

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede ronde taartvorm en bak blind gedurende 10 à 15 minuten.

  • Snijd ondertussen de witte uien in fijne ringen en bak ze in olijfolie gedurende 20 minuten op een matig vuur. Voeg halverwege de honing en de tijm toe en roer geregeld eens om. Als de uien karamelkleurig zijn, zijn ze klaar.
  • Verdeel de uienringen op het voorgebakken deeg. Verbrokkel er de feta over.
  • Kluts de eieren met de room en kruid met peper en zout en de oregano.
  • Giet het mengsel op de uienringen en de feta. Bedek met de cheddar en zet in de oven gedurende 20 minuten. 

Het koelkast kookboek, € 16,95 - Lannoo

Met Het koelkast kookboek wil Katrien Van De Steene gezinnen inspireren die weinig tijd hebben, maar die toch lekker en gezond willen koken. In dit boek vind je acht weekmenu’s met bijbehorende boodschappenlijstjes.

Tussengerecht

 

Quesadilla's met gerookte paprika en witte bonen

Ingrediënten (voor 2 personen):

* 2 bosuien * olijfolie * 1⁄2 theel. gerookte-paprikapoeder * 50 g gare witte bonen * 100 g geroosterde rode paprika uit een pot * 1 biologische citroen 1⁄2 bos peterselie * 50 g manchego * 2 volkorentortilla’s of wraps, of met zaadjes * een handvol cherrytomaatjes 

 

Zo maak je het:

  • Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Zet een koekepan op halfhoog vuur, doe er een beetje olijfolie in, gevolgd door bosui en papikapoeder en bak alles een paar minuten tot de bosui bruin wordt.
  • Doe intussen de witte bonen in een mengkom en prak ze met een vork, hak de paprika’s grof en doe de helft ervan bij de bonen.
  • Rasp de schil van de citroen boven de pan, snijd de peterselie grof en doe de helft ervan in de kom. Rasp er wat manchego over en doe de gebakken bosui erbij. 
Een nieuwe manier van koken_cover_def.indd

Een nieuwe manier van koken, € 29,95 - Fontaine Uitgevers

Anna Jones is kok, eetschrijver en styliste. Ze werkte jarenlang in het culinaire- team van Jamie Oliver. Ze is auteur van Een nieuwe kijk op eten, dat wereldwijd werd gezien als boek van het jaar. Een nieuwe manier van koken is haar tweede boek. Ze woont, schrijft en kookt Oost-Londen. 

Hoofdgerecht

 

Conchiglioni al frutti di mare

Ingrediënten (voor 6 personen):

* 500 g Pijlinktvis (calamaris) * 300 g grote gekookte gepelde roze garnalen * 1 pot gekookte mosselen * 100 g sugarsnaps * 1/2 bosje koriander * 1/2 bosje bieslook * 3 teentjes knoflook * 300 g conchiglioni rigati nr 126 * 400 g rode kidneybonen (blik) * 400 g gepelde tomaten (blik) * 150 ml witte wijn * 20 ml olijfolie * peter en zout

 

Zo maak je het:

  • Spoel de pijlinktvissen onder de koudwaterkraan en snijd ze in ringetjes. Pel en snipper de knoflookteentjes. Spoel de takjes koriander en verwijder de steeltjes. Houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Spoel en snipper het bieslook. Houd een paar takjes apart voor de garnering. Spoel de sugarsnaps. Doe de rode bonen in een vergiet, spoel onder de koudwaterkraan en laat uitlekken.
  • Giet de olijfolie in een grote kook- of braadpan. Voeg de knoflook, de sugarsnaps, de witte wijn, de gepelde tomaten, de rode kidneybonen, de koriander, het bieslook, de pijlinktvissen en de pasta toe. breng op smaak met zout en peper en giet er 1 l water bij.
  • Breng aan de kook met het deksel op de pan. Haal het deksel van de pan en zet het vuur middelhoog. Roer regelmatig om tot de pasta gaar is (ongeveer 22 minuten). Zet het vuur uit aan het eind van de kooktijd. Voeg de mosselen en de garnalen toe. Roer goed om. Proef en breng eventueel op smaak.
  • Schep de pasta in een grote schaal of in 6 borden. Garneer met de apart gehouden blaadjes koriander en takjes bieslook. Serveer meteen.

One pot pasta, € 10,95 - Deltas

Het idee van de one pot pasta ontstond in de keuken van een Italiaanse chef-kok, veroverde de Verenigde Staten en heeft intussen zijn weg gevonden naar de rest van de wereld. Deze culinaire trend heeft alleen maar voordelen: het is goedkoop, je hoeft maar één pot in de gaten te houden en het scheelt afwas! 

Dessert

 

Italiaanse biscotti koekjes

Ingrediënten (voor 50 à 60 koekjes):

* 400 g bloem
 * 2 1⁄2 tl bakpoeder
 * 125 g boter, op kamertemperatuur * 200 g suiker
 * 4 eieren
 * 75 g geroosterde amandelen, fijngehakt 

 

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Meng de bloem en het bakpoeder onder elkaar en zet aan de kant. Meng in een andere, grote kom de boter en de suiker tot het mengsel licht en luchtig is. Klop er drie eieren een voor een door. Houd één ei apart.
  • Doe het bloemmengsel erbij en roer het door elkaar tot een glad geheel. Voeg er de gehakte amandelen aan toe.
  • Verdeel het deeg in tweeën. Rol van elk deegbeslag een lange smalle ‘worst’ van ongeveer 5 cm dik. Leg beide rollen naast elkaar op de bakplaat en druk ze wat platter, tot ze ongeveer 3 cm dik zijn.
  • Klopt het eiwit van het overgebleven ei op en bestrijk daarmee de bovenkant van de deegrollen. Bak 20 tot 25 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn en laat ze daarna ongeveer 1 uur afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 170 °C. Snijd de gebakken deegrollen diagonaal in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten, tot ze knapperig zijn.
  • Laat de koekjes even afkoelen. 
Final-CesarsKitchen-Cover.-5mmbleed.indd

Cesar's Kitchen, € 24,99 - Lannoo

Cesar Casier vertelt in zijn boek Cesar's Kitchen over zijn passie voor fashion en food. Met dit boek geeft hij je graag zijn favoriete internationale gerechten mee. Achteraan in het boek vind je ook zijn favoriete hotspots over de hele wereld!