Gratis retourneren in alle winkels
14 dagen bedenktijd
Klantenservice ma-zon: 10u-22u
Gratis levering vanaf €30

Swop ’til you drop

Ruilen is sociaal, duurzaam én razend populair. 7 intiatieven om nu uit te proberen. #SayYesTo(Ex)Change

1. Samen kweken, samen delen

Die tomaten uit je eigen tuintje zijn verrukkelijk, maar no way dat jij ze allemaal op krijgt? Moestuinruil to the rescue! Via deze site kom je in contact met andere moestuinlovers in jouw buurt en kan je afspraken maken om jouw groenten- of fruitoverschot te ruilen met die van een ander. Weg tomaten dus, hallo komkommers bijvoorbeeld. De producten zijn verser dan vers en wie weet leer je wel leuke, nieuwe mensen kennen. Jullie delen alvast één hobby, right?

Meer info...

2. LET’S do it!

Local Exchange and Trading System = Leuk EigenTijds Samenwerken = LETS. LETS is een netwerk dat je goederen en diensten met je buurtbewoners laat uitwisselen, zonder daarbij geld te gebruiken. Moet je haar dringend geknipt worden? Ruil er een homemade lasagne voor. Een uurtje helpen met tuinieren? Oké, als jij daarna mijn fiets herstelt. Dit initiatief - overgevlogen uit Canada - zorgt ervoor dat je jouw passies kan delen, terwijl je ondertussen je buren beter leert kennen.

Meer info...

3. Een sanseveria voor een cactus

Bij veggie eethuis Lokaal - op de hoek van het Glazen Straatje in Gent - kan je naast discussiëren over ecologisch leven en versbereide groentegerechten eten, ook plantjes ruilen. Lokaal is immers een plantenasiel, wat wil zeggen dat je hier een plant kan achterlaten of adopteren in ruil voor een eigen exemplaar waar je misschien op uitgekeken was.

Meer info...

4. Op schattenjacht

Ooit vertrok een man op ruiltocht met een paperclip en kwam hij terug als eigenaar van een nieuw huis. Geïnspireerd door dit verhaal werd Swapub opgericht, een wereldwijde rommelmarkt waar het niet enkel om spullen ruilen draait, maar ook om de onvergetelijke ervaringen die ermee gepaard gaan. Want misschien ruil jij wel een chocoladetaart voor een nachtje in een B&B in Spanje of raak je die oude babyspullen eindelijk kwijt in ruil voor de jurk van je leven. Begin met een paperclip en kijk hoe ver je raakt… Foto nemen, uploaden en swappen maar!

Meer info: swapub is gratis verkrijgbaar via itunes.apple.com en play.google.com

 5. Uitgelezen kans

In de V.S. is het een succes onder de naam ‘Little Free Library’: kleine kastjes in je voortuin of aan je gevel met boeken die je gratis mag meenemen, op voorwaarde dat je in ruil een ander boek achterlaat. Books in Boxes vertaalt dit initiatief naar België: wie twee linkerhanden heeft, kan hier alvast zijn kastje bestellen. Op de site van Little Free Library kan je je minibib registreren en deze aan de wereldkaart toevoegen. Tip: laat je gegevens achter in je boek, zo kan je het boek volgen en met andere lezers discussies starten.

Meer info...  Meer info...

6. Get rid & get new

Alexia, Els en Karolien investeerden hun gevoel voor mode en zin voor ondernemen in het project Swishing. Dit initiatief is bekend om haar evenementen waar eco-fashionista’s miskoopjes ruilen voor een nieuwe outfit. Maar er zijn regels. Zo mag je maximum tien stukken meenemen, bovendien moeten deze hip, fris en in goede staat zijn. Lingerie, badmode en juwelen zijn niet toegestaan en kleding die niet geruild wordt, gaat naar een goed doel. Swishing verzorgt ook home parties, bedrijfsfeestjes en workshops. Hip, gezellig en eco-minded.

Meer info...

7. Huizenruil

Vakantie aan het plannen? Waarom swap je deze keer eens niet van huis? Op Love Home Swap vertel je waar je naartoe wil, wanneer je gaat en hoe je graag wil logeren. Via foto’s laat jij op jouw beurt weten wat je in ruil te bieden hebt. Daarna gaat Love Home Swap op zoek naar matches. Dankzij de reviews van andere swappers weet je of de deal oké is, en dankzij een bijdrage aan de site ben je gedekt voor mogelijke ellende. Wie weet spendeer jij je volgende vakantiedagen wel in een Brits kasteel of in een beach house op een exotisch eiland.

Meer info...

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD